Skip to content
Hoofdfoto nieuws: “We wisten niet meer wat onze zwakke én sterke punten waren”

“We wisten niet meer wat onze zwakke én sterke punten waren”

16-05-2023

Suzanne en Berry van Uffelen zijn de eigenaren van vakantiepark Florinata in Voorthuizen. Als derde generatie runnen zij dit familiebedrijf dat bestaat uit luxe chalets. Florinata richt zich op vijftigplussers die hoogwaardige kwaliteit zoeken. Wat zijn de grootste uitdagingen voor dit vakantiepark? Waarom namen Suzanne en Berry de stap om contact op te nemen met het programma Vitale Vakantieparken? Hoe heeft dit contact geholpen en hoe zien zij de toekomst van vakantieparken op de Veluwe?

“Uniek door de ruimte, gastvrijheid en de biodiversiteit. Gecombineerd met de voordelen van een familiebedrijf.” Zo omschrijven Suzanne en Berry hun vakantiepark. Berry: “Ik ben in deze onderneming gerold, omdat mijn schoonvader overleed. Binnen onze familie besloten wij om het park over te nemen. Samen met mijn schoonmoeder hebben we het bedrijf voortgezet en uitgebreid. Inmiddels wonen wij zelf op een heel mooi stuk middenin het park. We zijn gemotiveerd om Florinata voort te zetten, omdat onze dochter het bedrijf uiteindelijk over wil nemen. Daarom willen wij dit park graag toekomstbestendig maken. Het is mooi werk dat we gasten mogen verwelkomen en hun een fantastische en onvergetelijke vakantie mogen bezorgen.”

Uitdagingen
Suzanne en Berry hebben de afgelopen jaren ook zeker te maken gehad met uitdagingen. Suzanne: “Ik denk dat de grootste uitdaging was om het park te moderniseren en tegelijk de gast centraal te blijven stellen. De uitdagingen zijn de afgelopen jaren wel groter geworden. Dit komt door de veranderende wensen en eisen van de gast. Men vraagt om steeds meer comfort en luxe, met een juiste prijs-kwaliteitverhouding. Het is dan ook een uitdaging om te concurreren tegen andere gemeenten waar wel grotere chalets gebouwd mogen worden op vakantieparken. Wij mogen chalets bouwen van maximaal 50 m2, terwijl dit bij omringende gemeenten soms wel tot 70 m2 is. We merken dat klanten tegenwoordig vaak kiezen voor chalets met een grotere afmeting. Gelukkig staan wij goed bekend om onze biodiversiteit en uitstraling. Het blijkt dat onze gasten dat dan toch belangrijker vinden dan een groter chalet. We hebben de afgelopen jaren ingezet op uitstraling van het park en de kwaliteit van de chalets en infrastructuur. Daarvoor is er erg veel geïnvesteerd in diverse soorten beplanting op het park. En nu, na een aantal jaren, is het resultaat goed zichtbaar geworden. Daar zijn we best trots op! Biodiversiteit en duurzaamheid zitten sowieso in het DNA van ons bedrijf. De energietransitie is daar de laatste jaren bijgekomen. Dat vinden wij wel een lastige, want hoe moeten we hieraan voldoen en is dit financieel voor ons haalbaar? En natuurlijk: wil onze gast dat wel betalen?”

Groeiend zelfvertrouwen
Tweeënhalf jaar geleden ontstonden de plannen om uit te breiden. Tegelijkertijd waren er twijfels over de mogelijkheden. Berry legt uit: “We namen contact op met gemeente Barneveld. Via hen kwamen wij terecht bij het kwaliteitsteam van Vitale Vakantieparken. Met dat team hadden we een sessie over onze casus. Wat een eyeopener! Je komt tijdens zo’n sessie veel te weten over het DNA van je eigen bedrijf. Het liet ons realiseren dat we eigenlijk niet meer wisten wat onze zwakke én sterkte punten waren. Wij zijn kleine ondernemers en dachten dat we niet groot genoeg waren om op eigen kracht uit te breiden. Het kwaliteitsteam heeft ons kritisch geadviseerd. Hierdoor kregen wij meer zelfvertrouwen om onze plannen om te zetten tot daden. We merkten dat we veel meer kunnen dan we dachten!”

Onafhankelijk advies
“Ondersteuning van buitenaf heeft ons als ondernemers echt geholpen op heel veel vlakken. Als ondernemer ben je gefocust op continuïteit. Door hulp van buitenaf te vragen, krijg je veel kennis in huis die de adviseurs eerder in hun netwerk hebben opgedaan. Die kennis kun je zelf nooit verzamelen. Ook merkten wij dat het lastig is om vertrouwelijke zaken te bespreken met andere ondernemers. Voor ons was het zeker van toegevoegde waarde om aan een derde de vragen te stellen. Zo krijg je antwoorden die eerlijk en onafhankelijk zijn.”

Toekomstbestendig park
Suzanne en Berry zien zeker kansen voor vakantieparken op de Veluwe voor de komende jaren. Suzanne: “De Veluwe is al jaren een hotspot. Het ligt centraal aan de rand van de stedelijke gebieden, de reistijd is maar kort. En als je kijkt naar de milieuaspecten; de Veluwe is een heel goed alternatief voor vakanties in het buitenland! Het is onze droom dat de Veluwe voor de gasten onuitwisbare herinneringen oproept, dat de Veluwe blijvend wordt geassocieerd met een fijn vakantiegevoel.” Berry: “Ik denk dat een vitaal vakantiepark op de Veluwe staat voor een toekomstbestendig park. Een plek die toegevoegde waarde biedt voor de gasten en de omgeving. En uiteraard rendabel genoeg is voor continuïteit.”

Tip voor collega-ondernemers
Ook hebben Suzanne en Berry nog een tip voor collega-ondernemers: “Ben jij eigenaar van een vakantiepark en loop je rond met vragen en twijfels over die toekomst? Schakel dan tijdig hulp in. En heel belangrijk: geloof in je eigen kracht als ondernemer!”

Jouw park van de toekomst? 
Ook vragen over bijvoorbeeld bedrijfsvoering of de energietransitie? Wil jij toekomstgericht ondernemen en hierover sparren met experts? Neem dan contact op met Jan Lowin IJzerman, projectleider Kwaliteitsteam Vitale Vakantieparken: janlowinijzerman@vitalevakantieparken.nl


Photocredits: Viorica Cernica 

nieuws

“Om verder te komen had ik iemand van buitenaf nodig”

17-04-2023

Edith Dirksen is mede-eigenaar van recreatiepark, en familiebedrijf, Onder de iep in Ermelo. Ze is de beheerder van het park. Onder de Iep heeft zeven verschillende accommodaties.
Lees meer

nieuws: “Om verder te komen had ik iemand van buitenaf nodig”

nieuws

Nico Willemsen, directeur en eigenaar Het Lierderholt

19-04-2022

"Je moet gewoon je best doen, jezelf blijven en samenwerken waar het kan".  Vakantiepark Het Lierderholt in Beekbergen is een echt familiebedrijf.
Lees meer

nieuws: Nico Willemsen, directeur en eigenaar Het Lierderholt

nieuws

Park van de Toekomst: “Van vitaal naar toekomstbestendig”

07-04-2022

Duo-interviewHet Park van de Toekomst: een broedplaats, een levend lab, een platform, een plek waar ondernemers, onderwijs en overheden samenwerken aan vernieuwing.
Lees meer

nieuws: Park van de Toekomst: “Van vitaal naar toekomstbestendig”

nieuws

Bart Looijmans, directeur en eigenaar De Helfterkamp

20-04-2021

“De afbraak van een park begint met 1 kapotte lamp”Voor de derde keer op rij werd Vakantiepark De Helfterkamp in Vaassen uitgeroepen tot ANWB Camping van het Jaar.
Lees meer

nieuws: Bart Looijmans, directeur en eigenaar De Helfterkamp

Blijf op de hoogte. Meldt u aan voor onze nieuwsbrief
Bekijk ons nieuwsbrievenarchief.