Skip to content
Hoofdfoto nieuws: Bart Looijmans, directeur en eigenaar De Helfterkamp

Bart Looijmans, directeur en eigenaar De Helfterkamp

20-04-2021

“De afbraak van een park begint met 1 kapotte lamp”

Voor de derde keer op rij werd Vakantiepark De Helfterkamp in Vaassen uitgeroepen tot ANWB Camping van het Jaar. Deze titel viel het park ten deel in de categorie ‘Mooiste charmecamping’. Directeur en eigenaar Bart Looijmans vertelt over wat de titel betekent voor hem en zijn team.

Voor de derde keer op rij deze verkiezing. Wat is jullie geheim?

Het totale plaatje moet kloppen, van de locatie tot en met het team. Iedereen, van de receptie tot de buitendienst en de schoonmaakploeg, is vriendelijk, energiek en dienstverlenend. Je moet je gasten kennen en dat begint al bij het boeken. Stel, er meldt zich een gezin met kinderen van 1 en 6 jaar oud voor een plek in de volle zon, want de ouders zijn zonaanbidders. Wij vragen dan dóór: Doet de eenjarige nog een middagslaapje, dan adviseren we een schaduwplek. Want als het te heet is, kan de kleine niet lekker slapen. En als de kleine niet slaapt, rusten de ouders niet uit.

Kampeerders vinden voor deze prijscategorie achtereenvolgens sfeer, prijs-kwaliteit en rust/natuur het belangrijkst. Wat doen jullie aan elk van deze aspecten?

Vooral de mensen bepalen de sfeer, zowel het personeel als de gasten. Ook ons gebouw, een boerderij uit 1717, is sfeerbepalend. Die boerderijsfeer voeren we door in allerlei details, zoals de rieten kap en de originele kleuren. We hebben ons daarover laten adviseren door de mensen van Kasteel Cannenburch.

Dit jaar hebben we de prijzen verhoogd. Daardoor kan ik een extra kracht aannemen en weer meer service bieden. Alle klachten handelen we binnen een uur af. De afbraak van een park begint met 1 kapotte lamp. Ik zorg dus dat de lampen blijven branden.

Ik heb meegedaan met een pilot van Vitale Vakantieparken over biodiversiteit en natuurbeheer. Daarin willen we vooroplopen. Verder bewaken we de rust op het park. Gezinnen plaatsen we op de velden met een speeltuin; senioren op de velden met een zitje. We zien erop toe dat het ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat stil is. Leveranciers en afvalverwerkers komen pas na 10 uur ’s ochtends en we maaien ook niet eerder.

Wat betekenen deze verkiezing en prijs voor jullie?

De eerste keer was super speciaal: de receptie was veranderd in een bloemenwinkel en we kregen meer slagroomtaarten dan we op konden. De tweede keer was ook heel fijn en bij de derde keer schrijf je geschiedenis. We hebben een wachtlijst en verwijzen mensen vaak door naar concullega’s in de omgeving. We nodigen die mensen wel uit voor een kop koffie en een rondleiding.

Wat betekent het programma Vitale Vakantieparken voor jullie onderneming?

Ik vind het een goede organisatie. Er zit een hoop kennis en dat vind ik geruststellend. Ik vind het ook fijn dat er iets gebeurt met de problemen en de zorgenkindjes in de branche. Die zorgen namelijk voor imagoschade voor ons allemaal. Door VVP weet ik dat ik er niet alleen voorsta. Het is trouwens tweerichtingsverkeer: ik wil graag mijn ervaring delen en een voorbeeld zijn.

Welke tip hebben jullie voor collega-ondernemers?

Luister naar je gasten en neem daar de tijd voor, ook in het hoogseizoen. Behalve campinghouder, ben je ook gastheer. En werk samen. Wij organiseren met lokale ondernemers op ons terrein 6 keer per jaar een Veluwse proeverij. Daar hoef ik geen geld voor. Een kwestie van elkaar iets gunnen en samen het dorp promoten.

Blijf op de hoogte. Meldt u aan voor onze nieuwsbrief
Bekijk ons nieuwsbrievenarchief.