Skip to content
Introfoto

Eigenaren Verenigd (EV-loket)

Het EV-loket is opgezet om eigenaarsverenigingen/coöperaties en andere samenwerkingen op vakantieparken te ondersteunen. Bijvoorbeeld bij vragen over het besturen van de vereniging en de uitvoering van het parkbeheer. Het loket verschaft de informatie of kan doorverwijzen.

Je vindt hier onder andere:

 • checklists en inspiratiedocumenten
 • het online spreekuur
 • beste practices
 • kennis- en inspiratiesessies
 • informatie over natuurversterking op het park

Let wel op: we delen kennis en ervaring, we bieden bijvoorbeeld geen juridische ondersteuning bij conflicten met leden of de gemeente. 

EV-spreekuur

Loop je als eigenaarsverenigingen tegen verschillende vraagstukken aan waar je niet uitkomt? Meld je dan aan voor ons EV-spreekuur en maak een (online) afspraak met projectleider Esther Karman.

We komen graag in contact, dan kunnen we kijken of we vanuit het programma Vitale Vakantieparken ondersteuning kunnen bieden.

Wanneer

Het (online) EV-spreekuur is er 1x per maand op afspraak in te plannen.

Mogelijke onderwerpen

 • Statuten en reglementen
 • Binding van leden
 • Ledenvergadering
 • Parkbeheer
 • Toeristische verhuur, hoe organiseer ik dat als collectief?
 • Energietransitie

Aanmelden EV-spreekuur

Best Practices

Goede voorbeelden uit de praktijk ispireren en laten zien hoe het ook kan. Hoe doen andere eigenaarsverenigingen het? Hoe hebben zij het geregeld met specifieke vragen van huisjeseigenaren? En wat is handig om juist niet te doen?

Daarom gaan we met twee parken een nauwe samenwerking aan. We noemen dit de 'pilotparken'.  Zodoende krijgen we meer inzicht in de vraagstukken die spelen bij deze parken. En kunnen we werken aan tools voor verdere ondersteuninng.

In 2024 startte het programma Vitale Vakantieparken met een tweetal pilots bij vakantieparken met een eigenaarsvereniging. Doel van deze pilot is om inzicht te krijgen in de specifieke vragen of problemen waar deze parken mee zitten. We willen besturen van eigenaarsverenigingen ondersteunen bij het ontwikkelen van een stevige toekomstvisie. Lees verder over de vorderingen >

Omdat er geen sprake is van één eigenaar moeten wijzigingen bij de inrichting van het terrein, onderhoud en investeringen in het park in een gezamenlijke vorm uitgewerkt worden. Vragen die zoal kunnen spelen zijn:

 • Hoe informeer je leden het beste over verenigingszaken?
 • Hoe start je met de energietransitie?
 • Hoe ga je om met zaken als veiligheid op het park?
 • Hoe zorg je voor (meer) verbinding tussen de leden?
 • Hoe is het met de juridische status van het park en de vereniging?

Samen met de pilotparken worden een aantal acties bepaald en deskundigen ingezet. Zo is er een adviseur die ondersteuning kan bieden bij het voorbereiden en houden van de Algemene ledenvergadering. Ook kan het zijn dat het kwaliteitsteam van ons programma ondersteuning biedt. Het doel is om zo veel mogelijk informatie te verzamelen over voorkomende vragen/knelpunten bij het besturen van een vereniging. Informatie die wij weer gebruiken om trainingen, inspiratiesessies en publicaties te verzorgen. Ook onderzoeken we of er op verenigingsniveau passende ondersteuning geboden kan worden die in de praktijk niet of niet zomaar op andere wijze beschikbaar is.

"Wij als bestuur van de eigenaarsvereniging  Bungalowpark de Westeneng in Stroe prijzen ons gelukkig met de ondersteuning van Esther Karman van Vitale Vakantieparken. 

Zij helpt ons op allerlei gebied: bestuursaangeleden, energietransitie, toekomstvisie, veiligheid, milieu en beplanting. 

Ook de vakantieparken dienen mee te gaan in de maatschappelijke ontwikkelingen en de hulp van Vitale Vakantieparken is hiervoor hard nodig." 


Henk Hofman
Voorzitter Eigenaarsvereniging De Westeneng

Aan de lading: zonnepanelen en laadpalen op een EV-park

Individuele eigenaren van huisjes op een uitgepond park zijn voornemens om zonnepanelen op het dak te installeren. Of een laadpaal bij het huisje te plaatsen. Kan dat zomaar en hoe regel je dat als bestuur of EV met de verdeling van de energie?

Lees het in de publicatie: Laadpalen en zonnepanelen op een recreatiepark. Opgesteld door Rijssenbeek Advocaten.

Plant-en-klaarpakketten voor eigenaren van een recreatiewoning

Speciaal voor particuliere eigenaren van een recreatiekavel hebben we een plant-en-klaarpakket samengesteld. Voor meer Veluwe op je park. Met zo’n pakket zet je gemakkelijk een eerste stap. Een boom zorgt voor schaduw, struiken bieden nestgelegenheid voor vogels en vaste bloeiende planten zorgen voor voedsel voor bijen en vlinders.

In juni hebben we 300 pakketten bij 20 parken bezorgd. En we doen in het voorjaar 2025 weer een ronde. Meedoen?

Lees verder >

Handige downloads

Om je als EV verder op weg te helpen hebben we een paar handige downloads:

 • Een checklist waarmee statuten en reglementen op een aantal belangrijke punten beoordeeld kunnen worden door een vereniging zelf.
 • Tips voor voorzitters van een eigenaarsvereniging.
 • De Algemene Ledenvergadering in vogelvlucht: de basisprincipes en een checklist voor het organiseren van een effectieve ALV.

Inspiratiesessies

We organiseren regelmatig kennis- en inspiratiesessies: bekijk onze agenda.

Themasessies

Tweemaal per jaar zijn er themasessies. Tijdens deze sessies worden specifieke onderwerpen behandeld die relevant zijn voor EV-parken.

Minicursus Natuur op je park

Wil je meer leren over de natuur op de Veluwe en wat je op je park kan doen voor de planten en dieren die hier van nature voorkomen? Doe dan mee aan de mini-cursus Natuur op je park. Speciaal voor eigenaarsverenigingen van vakantieparken.

Ontwerper Karin van Essen van bureau MaakSpace geeft inspiratie hoe je je park en de tuin bij het vakantiehuisje kan inrichten om ruimte te geven aan dieren en planten. Henriekus Stip van Stip Hoveniers uit Elspeet vertelt over de verschillende plantensoorten en hoe je natuurlijk onderhoud pleegt op het park.

Datum: do 5 sept. van 9.00-13.00 uur (incl. lunch)

Opgeven en meer info >

Contact

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact op met Esther Karman (projectleider ondernemerschap): estherkarman@vitalevakantieparken.nl 

Blijf op de hoogte. Meldt u aan voor onze nieuwsbrief
Bekijk ons nieuwsbrievenarchief.