07-04-2022
Het Park van de Toekomst: een broedplaats, een levend lab, een platform, een plek waar ondernemers, onderwijs en overheden samenwerken aan vernieuwing. Hoe je het ook noemt, het moet het meest duurzame park van Nederland worden. Ja, zelfs van heel Europa. Twee van de leden van het projectteam vertellen over de plannen en hun eigen motivatie om daaraan bij te dragen.
“Het Park van de Toekomst wordt zowel virtueel als fysiek. In beide maken we vier duurzaamheidsthema’s zichtbaar: biodiversiteit, klimaatadaptatie, energietransitie en circulariteit”, vertelt Ronald Löhr. “Het Park van de Toekomst geeft straks een beeld van duurzaamheid waar je doorheen kunt lopen”, vult Wouter van Reeven aan.
Ronald Löhr, procesmanager Duurzame gebiedsontwikkeling, is binnen het projectteam projectleider Duurzaamheid. Wouter van Reeven, in het dagelijks leven parkmanager van RCN De Jagerstee in Epe, is projectleider Netwerk Ondernemers. ‘Pionieren’, noemt Wouter de fase waarin het project Park van de Toekomst nu verkeert: “In deze fase onderzoeken en zien we vooral veel kansen en mogelijkheden. Het Park van de Toekomst laat straks zien welke mogelijkheden succesvol zijn, zodat ondernemers die kunnen adopteren. Zo werken we gezamenlijk aan duurzaamheid.”
Gezamenlijk werken betekent partijen verbinden. Ronald: “Die partijen zijn zowel ondernemers als overheden en onderwijs. Het Park van de Toekomst gaat namelijk over meer dan vakantie. We sluiten aan op de grotere thema’s en opgaven om ons heen. Een combinatie van recreatie met zorg, werken en wonen is ook denkbaar.” Binnen het programma Vitale Vakantieparken is hard gewerkt aan het vitaal maken of houden van parken. Wouter: “Wat we doen met het Park van de Toekomst ligt in het verlengde daarvan. Je zou kunnen zeggen dat we nu de volgende stap zetten: van vitaal naar toekomstbestendig.”
Elk vakantiepark kent voor die volgende stap zo zijn eigen uitdagingen en kansen. Wouter weet dat als parkmanager uit eigen ervaring. “Het Park van de Toekomst wil de verbinding met ondernemers aangaan, behouden en intensiveren. Het is de bedoeling dat het onderdeel wordt van jou en jouw onderneming.” Een wisselwerking dus? “We gaan samen met ondernemers aan de slag om hun eigen Park van de Toekomst te creëren”, reageert Wouter. ”Een concreet voorbeeld is de cursus Natuur op je park, waarvan begin 2022 de volgende ronde start.” Kennisdeling draagt bij aan die wisselwerking. Ronald: “Om de vier thema’s van duurzaamheid te kunnen toepassen moeten we ze goed begrijpen en doorgronden. Daarvoor moeten we kennis ontsluiten en samenbrengen en praktijkvoorbeelden verzamelen en delen.” Ook onderwijs en wetenschap spelen daarbij een rol.
Ronald en Wouter zijn beiden al jaren bezig met verduurzaming. Wat motiveert hen? Ronald: “Ik wil expliciet bijdragen aan een fatsoenlijke wereld voor morgen en daarvoor partijen verbinden. Hoe we nu met de wereld omgaan is cruciaal voor later”. ‘Later’ kreeg 7 jaar geleden voor Wouter letterlijk gestalte met de geboorte van zijn dochter. “Ik ga met haar graag wandelen in het bos, waar nu het licht zo mooi door de kale bomen schijnt. Dan weet ik heel zeker: dit mag nooit kapotgaan, dit moeten we behouden: contact met de natuur en contact met elkaar.” En daar doen ze het voor.
In deze publicatie leest u meer over het Park van de Toekomst. Hebt u nog vragen of wilt u contact met een van beide projectleiders? Stuur dan een bericht aan info@vitalevakantieparken.nl.
nieuws
20-04-2021
“De afbraak van een park begint met 1 kapotte lamp”Voor de derde keer op rij werd Vakantiepark De Helfterkamp in Vaassen uitgeroepen tot ANWB Camping van het Jaar.
Lees meer
Blijf op de hoogte. Meldt u aan voor onze nieuwsbrief
Bekijk ons nieuwsbrievenarchief.