Skip to content
Hoofdfoto nieuws: “Om verder te komen had ik iemand van buitenaf nodig”

“Om verder te komen had ik iemand van buitenaf nodig”

17-04-2023

Edith Dirksen is mede-eigenaar van recreatiepark, en familiebedrijf, Onder de iep in Ermelo. Ze is de beheerder van het park. Onder de Iep heeft zeven verschillende accommodaties. Van een blokhut tot aan luxe vakantiewoningen met jacuzzi en sauna. Verder is er een campingveld aan een dierenweide. Hier kunnen zes caravans, campers of tenten staan. De kleinschalige horeca wordt gerund door het park zelf.

Wat zijn de grootste uitdagingen voor dit vakantiepark? Waarom nam Edith de stap om contact op te nemen met het programma Vitale Vakantieparken? Hoe heeft dit contact geholpen en hoe ziet Edith de toekomst van vakantieparken op de Veluwe?

Verkleinen
“Onze locatie is geschikt voor gezinnen, vriendengroepen, fietsers en wandelaars,” vertelt Edith. “Deze onderneming is ooit door mijn ouders opgezet. Het was een camping met jaarplaatsen. Veel mensen uit de omgeving Noord-Holland hadden toen hier hun tweede plek. Helaas is dat afgenomen, tijden veranderen. De vaste gasten werden oud en hun kinderen wilden de plekken niet houden. Daarom zijn wij in 2017 gestart met recreatieve verhuur via booking.com en airbnb. Maar voordat dit kon moest er heel wat gebeuren. De wensen van toeristen zijn enorm veranderd. In 2021 hebben we besloten om een deel van het park te verkopen aan een nieuwe ondernemer. Hierdoor gingen wij van 29 huisjes naar 7. Dit gaf zoveel ademruimte.” Edith glimlacht en voegt toe: “Eindelijk konden wij ons focussen op deze 7 mooie vakantiewoningen met een perfecte ligging aan de bosrand.” 

Uitdagingen
Dat er uitdagingen zijn voor vakantieparkeigenaren, bevestigt Edith: “Ik vind het vooral commercieel een uitdaging. Hoe krijg ik een goede bezetting? In de periode van corona was het heel druk, want iedereen bleef in Nederland. Maar nu is de keuze weer groter, want men kan ook weer naar het buitenland. Wij merken dat positieve recensies die mensen schrijven online van groot belang zijn. Doordoor heb je echt meer boekingen. We zijn daarom gefocust op een warme ontvangst, een super schone vakantiewoning en onze benaderbaarheid voor de gasten voor en tijdens het verblijf. Gelukkig hebben we inmiddels veel terugkerende gasten. Ook werken we hard aan onze website. Dit hadden we al eerder willen doen, maar door drukte is het blijven liggen. In deze tijd heb je wel echt een website nodig. Via de website kunnen we ons bedrijf als geheel laten zien aan de mensen.”

Hulp zoeken
Edith besloot om stappen te ondernemen om de uitdagingen op haar park aan te gaan. En zo kwam zij terecht bij Vitale Vakantieparken. “Eerst heb ik een gesprek gehad met de gemeente Ermelo. We hebben het gehad over de situatie van ons park (verouderd o.a.) én de potentie. De gemeente wees mij op Vitale Vakantieparken. Ik heb een afspraak gemaakt en toen ging het traject van start met het Kwaliteitsteam Vitale Vakantieparken. Er kwam een hele delegatie langs van deskundigen. Van accountant tot aan een advocaat. Samen hebben wij alles bekeken en doorgesproken. Vanuit hier ben ik gekoppeld aan een coach. Hij heeft veel ervaring met het opzetten van een nieuw bedrijf. De samenwerking heeft mij enorm geholpen met het maken van keuzes. Alles is aan bod gekomen. Mede door door deze coach heb ik gekozen voor de verkoop van een deel van het park. Opgeven was voor mij geen optie, maar het was gewoon te groot. De verkoop is een hele goede zet geweest!”

Door een andere bril kijken
Edith is erg verstrengeld met het bedrijf, omdat ze erin opgroeide. Een bedrijf waar haar ouders zo hard voor gewerkt hadden, daarin verander je niet snel dingen. Je ziet en signaleert bepaalde zaken niet meer. Edith: “Ik zag niet meer hoe dingen anders konden. Dat iemand van buitenaf kwam meekijken, hielp mij om door een andere bril naar het park te kijken. Dit was voor mij echt nodig. Ik heb hier goede begeleiding in gehad. De emotie werd er zo (deels) uitgehaald en ik kon weer zien wat het bedrijf nodig had om vooruit te kunnen.”

Verduurzamen
Ook met het actuele onderwerp duurzaamheid zijn ze aan de slag gegaan. Edith: “We doen aan hergebruik van materialen, zijn bezig met zonnepanelen en hebben we al een aantal woningen van het gas af. We willen zoveel mogelijk groen behouden en met natuurlijke materialen te werken. Het nadeel is dat een aantal stappen simpelweg erg duur is. We maken dus kleine stappen maar gaan wel vooruit.”

Kansen voor vakantieparken op de Veluwe
Op het park merken ze dat vakantie in Nederland weer populairder wordt. En dat vakantieparken op de Veluwe daar profijt van hebben. “Er zijn echter parken waar mensen langdurig verblijven, geboren uit bijvoorbeeld woningnood. Daar wordt nauwelijks nog gerecreëerd. Samenwerking met een gemeente is hierin zo belangrijk, maar dit gebeurt vaak niet uit angst voor handhaving. Terwijl je als parkeigenaar juist echt een andere koers kunt gaan varen. Dat hebben wij ook gedaan. Ook zou het goed zijn als we onderling als vakantieparken meer contact hebben. Zo kunnen we elkaars expertise gebruiken. Daar zie ik echt kansen liggen.”  

Droom
“Mijn droombeeld zou een boekingssite zijn waar alles samenkomt op het gebied van recreatie. Dus niet alleen de vakantieverblijven, maar ook arrangementen met andere aanbieders op recreatief gebied binnen de Veluwe. Zo kunnen gasten hun vakantieplannen vastleggen, weten ze wat er allemaal te doen is en wat de Veluwe allemaal te bieden heeft. En dat op één online plek.”

Een vitaal vakantiepark betekent voor mij….
“Een vitaal vakantiepark betekent voor mij een fijne plek, voor een specifieke doelgroep, om te kunnen recreëren en ontspannen. Wij hebben bijvoorbeeld geen animatie, zwembad enz. Maar wij voorzien wel in een behoefte die er ook is: rust, ruimte, bossen, water en fijne, goed uitgeruste vakantiewoningen en een persoonlijke benadering. Wij scoren goed met onze recensies, doen wat met de aandachtspunten en houden onszelf zo scherp.”

Tip voor collega-ondernemers
“ Zoek het niet altijd in grootse dingen. Een vitaal vakantiepark kan ook klein en intiem zijn. Onze best lopende accommodatie is een blokhut van 30 m2 die heel basic is. Volg je hart, wat vind ik leuk, hoe zou ik vakantie willen vieren, wat ligt binnen mijn mogelijkheden? En neem dat als uitgangspunt.”

Jouw park van de toekomst? 
Ook vragen over bijvoorbeeld bedrijfsvoering of de energietransitie? Wil jij toekomstgericht ondernemen en hierover sparren met experts? Neem dan contact op met Jan Lowin IJzerman, projectleider Kwaliteitsteam Vitale Vakantieparken: janlowinijzerman@vitalevakantieparken.nl

Photocredits: Viorica Cernica 

nieuws

Nico Willemsen, directeur en eigenaar Het Lierderholt

19-04-2022

"Je moet gewoon je best doen, jezelf blijven en samenwerken waar het kan".  Vakantiepark Het Lierderholt in Beekbergen is een echt familiebedrijf.
Lees meer

nieuws: Nico Willemsen, directeur en eigenaar Het Lierderholt

nieuws

Park van de Toekomst: “Van vitaal naar toekomstbestendig”

07-04-2022

Duo-interviewHet Park van de Toekomst: een broedplaats, een levend lab, een platform, een plek waar ondernemers, onderwijs en overheden samenwerken aan vernieuwing.
Lees meer

nieuws: Park van de Toekomst: “Van vitaal naar toekomstbestendig”

nieuws

Bart Looijmans, directeur en eigenaar De Helfterkamp

20-04-2021

“De afbraak van een park begint met 1 kapotte lamp”Voor de derde keer op rij werd Vakantiepark De Helfterkamp in Vaassen uitgeroepen tot ANWB Camping van het Jaar.
Lees meer

nieuws: Bart Looijmans, directeur en eigenaar De Helfterkamp

Blijf op de hoogte. Meldt u aan voor onze nieuwsbrief
Bekijk ons nieuwsbrievenarchief.