Skip to content

Hoe doen zij dat..?

12-09-2024 | Nieuws

Kennis & inspiratie opdoen en van elkaar leren: dat was de insteek van de inspiratietrip naar Zeeland afgelopen woensdag 11 september. Veluwse vakantieparkondernemers die actief bezig zijn met de vraagstukken rondom energie, natuurbehoud en klimaatadaptatie togen richting de kust op Walcheren. Op uitnodiging van Impuls Zeeland gingen we op bezoek bij drie Zeeuwse bedrijven, alle op hun eigen manier bezig zijn met juist die onderwerpen.

Camping Olmenveld brengt het maatschappelijk ondernemen tot uiting door zout water om te zetten naar ‘zoet’ zodat zowel de camping daarvan profiteert (douch- en spoelwater voor het toilet), als de boeren in de omgeving die hun land ermee besproeien. Een hypermoderne installatie zorgt ervoor dat de juiste bacteriën het water schoonmaken, het gezuiverd wordt en de chemicaliën eruit worden gehaald. Naast waterbesparing zorgt een dak van zonnepanelen voor een stroomvoorziening voor het gehele park. Opslag ervan gaat via een batterij.
 

De ondernemer, zelf ook met een technische achtergrond, speelt graag met wat er wel en niet kan. De infra op het park laat hij bewust liggen. Met gebruik van de bestaande CV in een chalet kan er maximaal 10 KW aan energie verbruikt worden. Een slimme meter reguleert dit. Opwek gaat bij dit huisje met een warmtepomp en een energieschutting.

Een mooi voorbeeld van een zelfvoorzienend park.

Ons Buiten nam de groep ondernemers mee in de complete bedrijfstransformatie die het park heeft ondergaan. Van drukte, een bomvolle bezetting en vermaak met animatie naar rust, sereen en een terrein dat geheel in samenhang is met de natuur. Voor de eigenaren was dat was risicovolle stap, maar de beste die ooit is gezet. Het is een bedrijf met een duidelijke visie die in alle facetten terugkomt: de look & feel, de vegetatie op het park, gebruik van gebruikte materialen, een natuurlijke uitstraling en duidelijke communicatie naar de gast. De keuze voor een heel ander concept trekt andere gasten, maar uiteindelijk leidt het niet tot inkomstenderving. Ook een sterk voorbeeld van hoe het ‘anders kan’.
 

Camping Weltevreden, verkozen tot meeste duurzame camping van Nederland, maakte duidelijke keuzes in zijn energievoorziening. Opwek van energie gaat met zonnepanelen en warmtepompen. Via een aantal warmteboilers worden drie grote vaten van warm water voorzien. Daarmee wordt onder andere gedoucht en het toiletgebouw verwarmd.
 

Aan de rand van het park staat een batterij voor de opslag. Zonnepanelen liggen op meerdere gebouwen op het park, onder andere op de bakkerij. Door de panelen niet direct op het dak te leggen, maar met net wat ruimte erboven, maakt dat de warmte binnen het gebouw nog beter blijft hangen. Een win-win situatie.

Een reisje naar Zeeland is geen reisje als je niet op het strand bent geweest. We sloten af met zeevruchten op het strand. Bedankt Impuls Zeeland voor de gastvrije ontvangst! Veluwse ondernemers raakten zeker geïnspireerd en nu is het kijken of deze informatie om te vormen is voor onze bosrijke omgeving en of het past in de uitstraling van het park. Op een later moment draaien we het om en komt Zeeland naar de Veluwe.

  

foto decoratief

nieuws

Minicursus ‘Natuur op je Park’ inspireert bestuursleden en leden van eigenaarsverenigingen

09-09-2024

Op 5 september organiseerden we de minicursus Natuur op je Park, speciaal voor uitgeponde parken op de Veluwe. Bestuursleden en leden van eigenaarsverenigingen verzamelden zich op De Jagerstee in Epe voor een inspirerende ochtend over het vergroenen van hun parken en kavels.
Lees meer

nieuws: Minicursus ‘Natuur op je Park’ inspireert bestuursleden en leden van eigenaarsverenigingen

nieuws

Campagne Energie op eigen kracht van start

03-09-2024

⚡️ nieuwe campagne voor parkeigenaren ⚡️  ➡️ www.energieopeigenkracht.nl Met het Park van de Toekomst zetten we in op het verduurzamen van de vakantieparken op de Veluwe.
Lees meer

nieuws: Campagne Energie op eigen kracht van start

nieuws

Inspiratietrip Zeeland

29-08-2024

Op woensdag 11 september organiseren we een inspiratietrip naar collega-vakantieparken in Zeeland. Dit doen we om te zien en horen hoe zij omgaan met de biodiversiteit, energietransitie en water.
Lees meer

nieuws: Inspiratietrip Zeeland

nieuws

Levering plant-en-klaarpakketten

21-06-2024

Afgelopen week leverden we 300 plant-en-klaar pakketten bij 20 vakantieparken verspreid over de Veluwe. Deze pakketten zijn speciaal bedoeld voor de parken met particuliere eigenaren (de uitgeponde parken).
Lees meer

nieuws: Levering plant-en-klaarpakketten

Blijf op de hoogte. Meldt u aan voor onze nieuwsbrief
Bekijk ons nieuwsbrievenarchief.