Skip to content
Hoofdfoto nieuws: “Veertig jaar omgaan met verandering

“Veertig jaar omgaan met verandering" 

06-06-2023

Bert en Yvonne Lenderink zijn inmiddels alweer veertig jaar de eigenaren van vakantiepark Caitwickerzand in Uddel. Voor Bert was het geen onbekende wereld, zijn ouders waren eigenaar van een recreatiepark in Otterlo. Zij kochten het vakantiepark in Uddel waarna Bert samen met Yvonne het bedrijf voort kon zetten. In de afgelopen jaren hebben Bert en Yvonne voor heel wat uitdagingen gestaan. Ook is er in die jaren veel veranderd. Wat zijn de grootste uitdagingen en hoe gaan zij daarmee om? Waarom namen zij contact op met het programma Vitale Vakantieparken en welke tip(s) hebben zij voor mede-ondernemers?

Paarden en rustzoekers
“Genieten doen we nog steeds,” zegt Bert met een lach. “In het begin was dit park zeer verwaarloosd. Er was geen riool, toiletgebouw en de elektriciteitsdraden hingen in de bomen. Eerst was ik hier in loondienst bij mijn ouders, maar in 1996 namen mijn vouw en ik het bedrijf over. Destijds waren er op het park 50 staanplaatsen, een groepsaccommodatie en 4 bungalows. Inmiddels zijn er 76 vaste plaatsen, 2 seizoenplaatsen, 8 toeristische plaatsen, 7 trekkershutten, een caravan die wij verhuren en twee bungalows. Gasten kunnen hun eigen paard eventueel meenemen, want er is 6 hectare land waar de paarden kunnen grazen. Onze doelgroep zijn gasten met paarden en huisdieren, rustzoekers en wandelaars. Er zijn bij ons dan ook geen faciliteiten zoals een animatieteam, kantine of een zwembad. Het gaat echt om de rust.”

Motivatie
Yvonne vult aan: “Vanaf het begin is het onze motivatie geweest om er een mooi en gastvrij park van te maken. Een park voor gasten met een laag tot hoger budget. Vroeger was het echt heel hard werken. We hadden amper vrije tijd. Inmiddels is dat meer in balans. Er zijn nu ook dagen dat onze parkwaarnemer het overneemt en wij vrij kunnen zijn. We zijn echt heel tevreden over wat wij hier neergezet hebben en hoe ons leven er nu uitziet.”

Uitbreiden
“Als eigenaren van een vakantiepark loop je in 40 jaar tegen heel wat uitdagingen aan,” legt Bert uit. “De grootste uitdaging die wij hebben gehad, is die van de uitbreiding van ons park. Onze buren maakten hier bezwaar tegen. Dit is tot aan de Raad van State gekomen. Na dik tien jaar is het ons toch gelukt om de uitbreiding voor elkaar te krijgen. Die tien jaar waren jaren van veel onzekerheid en stress.”

Veranderingen
“Ook staat 40 jaar voor veel veranderingen. Bijvoorbeeld van alle communicatie per post naar alles digitaal. En bijvoorbeeld ook alle reserveringen die nu online gedaan worden. Je moet wel echt meegaan met de tijd. Sinds 2 jaar hebben we de receptie voorzien van glasvezel in verband met internet. En onze bungalows en (comfort) hutten hebben nu internet. Het is de bedoeling dat het in de toekomst voor de rest van het park wordt uitgerold. Daarnaast is regelgeving, administratie en marketing sterk veranderd.” Maar Bert en Yvonne weten van aanpakken. Yvonne: “Het is goed om advies te krijgen van externe partijen en bij te leren. Ik ben daarom bijvoorbeeld een cursus marketing gaan doen.”

Contact met Vitale Vakantieparken
Het stel besloot begin 2022 om contact op te nemen met Vitale Vakantieparken. Aanleiding was eventuele overdracht of verkoop van het bedrijf in de toekomst. Bert: “We hebben een tweetal goede gesprekken gehad. Naar aanleiding van deze gesprekken hebben wij besloten om van rechtsvorm te veranderen. We zijn van een V.O.F. naar een B.V. gegaan. Het was veel werk om dit snel te regelen, maar het is inmiddels wel gelukt.”

Energietransitie
Bert en Yvonne zijn daarnaast al jaren bezig met de biodiversiteit op hun park. Dankzij hun inzet heeft het park inmiddels een zilveren Green Key certificering gekregen. Yvonne: “De beplanting van ons park hebben wij zoveel mogelijk aangepast zodat het voor insecten aantrekkelijk is. Verder kijken wij eerst of dingen gerepareerd kunnen worden, in plaats van meteen nieuwe spullen te kopen. En als er iets nieuws wordt gekocht, dan kijken wij goed naar de duurzaamheid van het product.” De energietransitie vindt het echtpaar echter een ander verhaal. Bert: “Deze transitie gaat zo snel. Wij hebben het idee dat het te snel gaat, is het allemaal wel haalbaar qua de voorzieningen die er nu zijn? Waar wij ook tegenaan lopen is het besparen op gas en elektra. Wij hebben de gebouwen geïsoleerd en hebben bijvoorbeeld ledverlichting. Maar het verbruik van de gasten wordt wel meegeteld bij de energiebesparend informatieplicht. Wij hebben alleen weinig tot geen grip op het verbruik van gasten.”

De toekomst
Yvonne: “Een vitaal vakantiepark betekent voor ons een levendig park met verschillende recreanten en een park dat levensvatbaar is én blijft. Wij denken dat er altijd kansen zijn voor vakantieparken op de Veluwe, maar je moet wel met de tijd meegaan. Ook investeren is een ‘must’, want stilstand is nou eenmaal achteruitgang. Voor deze sector is het ons droombeeld dat iedereen, ongeacht zijn of haar budget, gebruik kan maken van de vakantieparken op de Veluwe. Zo genieten wij allemaal van de prachtige Veluwe, kunnen wij als ondernemers er goed van leven en plezier in ons werk houden. Tegen andere collega’s zouden wij willen zeggen: blijf bij jezelf en wees niet bang om advies te vragen en bij anderen te informeren hoe zij de zaken hebben aangepakt. Je kunt zoveel van elkaars ervaringen leren.”

Jouw park van de toekomst? 
Ook vragen over bijvoorbeeld bedrijfsvoering of de energietransitie? Wil jij toekomstgericht ondernemen en hierover sparren met experts? Neem dan contact op met Jan Lowin IJzerman, projectleider Kwaliteitsteam Vitale Vakantieparken: janlowinijzerman@vitalevakantieparken.nl

Photocredits: Viorica Cernica 

nieuws

“We wisten niet meer wat onze zwakke én sterke punten waren”

16-05-2023

Suzanne en Berry van Uffelen zijn de eigenaren van vakantiepark Florinata in Voorthuizen. Als derde generatie runnen zij dit familiebedrijf dat bestaat uit luxe chalets.
Lees meer

nieuws: “We wisten niet meer wat onze zwakke én sterke punten waren”

nieuws

“Om verder te komen had ik iemand van buitenaf nodig”

17-04-2023

Edith Dirksen is mede-eigenaar van recreatiepark, en familiebedrijf, Onder de iep in Ermelo. Ze is de beheerder van het park. Onder de Iep heeft zeven verschillende accommodaties.
Lees meer

nieuws: “Om verder te komen had ik iemand van buitenaf nodig”

nieuws

Nico Willemsen, directeur en eigenaar Het Lierderholt

19-04-2022

"Je moet gewoon je best doen, jezelf blijven en samenwerken waar het kan".  Vakantiepark Het Lierderholt in Beekbergen is een echt familiebedrijf.
Lees meer

nieuws: Nico Willemsen, directeur en eigenaar Het Lierderholt

nieuws

Park van de Toekomst: “Van vitaal naar toekomstbestendig”

07-04-2022

Duo-interviewHet Park van de Toekomst: een broedplaats, een levend lab, een platform, een plek waar ondernemers, onderwijs en overheden samenwerken aan vernieuwing.
Lees meer

nieuws: Park van de Toekomst: “Van vitaal naar toekomstbestendig”

Blijf op de hoogte. Meldt u aan voor onze nieuwsbrief
Bekijk ons nieuwsbrievenarchief.