Skip to content
Hoofdfoto nieuws: “Je kunt zoveel van elkaar leren”

“Je kunt zoveel van elkaar leren”

10-07-2023

Koos en Lilian van Selm zijn de eigenaren van Ardoer Camping De Zandhegge in Emst. Met hun camping richten zij zich op gezinnen met jonge kinderen tot en met ongeveer 12 jaar. Ook richten zij zich op senioren. Ze hebben veel speelmogelijkheden op het terrein; van trampolines tot een binnenspeeltuin. Maar ook de mogelijkheid voor een privé sanitair voor de senioren. Voor de deur van hun camping liggen maar liefst 1200 kilometer aan fietsroutes over de Veluwe. Koos en Lilian vertellen over hun grootste uitdagingen. En waarom zij contact opnamen met het programma Vitale Vakantieparken.

Blijvende en nieuwe uitdagingen
Vierentwintig jaar geleden starten Koos en Lilian met hun camping op de Veluwe. Koos vertelt: “We wilden graag voor onszelf beginnen met als doel mensen een leuke vakantie te bezorgen.” Lachend: “Qua motivatie is daar, ondanks de uitdagingen, weinig aan veranderd!” Lilian vult aan: “Als campingeigenaar heb je altijd met uitdagingen te maken. Onze grootste uitdaging is en blijft om zoveel mogelijk mensen een fijne vakantie te laten ervaren. Maar elk jaar heb je ook weer nieuwe uitdagingen natuurlijk. Een paar jaar geleden was dat corona, nu vooral de hoge energieprijzen en het gebrek aan goed seizoenspersoneel. Ook zien we dit jaar dat het een grotere uitdaging wordt om de verhuur goed vol te krijgen, vooral buiten de vakantieperiodes. Ook was het voor ons een uitdaging dat we ineens zo hard groeiden. We konden dat als ondernemers niet altijd goed bijhouden, we moesten echt meer gaan managen.”

Uitdagingen aangaan
Maar Koos en Lilian gaan met opgeheven hoofd alle uitdagingen aan. Koos: “We proberen sowieso op de camping altijd alles goed te onderhouden. Elk jaar vernieuwen of vervangen we dingen, zo blijf je bij. Verder laten we ons informeren door de brancheorganisatie, we overleggen met onze Ardoer collega-bedrijven én hebben hulp ingeschakeld van het Kwaliteitsteam van Vitale Vakantieparken. We namen contact op met Vitale Vakantieparken, omdat we zo hard groeiden en daarbij managementervaring misten. Het kwaliteitsteam heeft ons daarmee geholpen. We zijn van een iets oude verlopen camping een prima lopend bedrijf geworden. We vonden het alleen in het begin moeilijk om ineens zoveel meer medewerkers te hebben. Wij zijn namelijk echte doeners; we doen graag veel zelf. Gelukkig hebben we ook geleerd hoe we daarmee om moeten gaan, door zelf dus meer te managen.” Lilian: “Ondersteuning kan echt helpen. Bijvoorbeeld door kennisuitwisseling, informatie krijgen vanuit de brancheorganisatie en we hebben veel gehad een de gesprekken met het Kwaliteitsteam. We hebben het ervaren als een luisterend oor en kregen veel tips en trics.”

Managementsysteem voor elektra
De energietransitie is voor Koos en Lilian een uitdaging op zich. Lilian legt uit: “Eerlijk gezegd lopen wij met onderwerpen als klimaatadaptie en duurzaamheid niet echt voorop. Op het gebied van de energietransitie verandert er steeds zoveel, we kunnen het bijna niet bijhouden! We moeten daar echt nog in gaan duiken. Uiteraard proberen we wel, bij alles wat we nu doen, rekening te houden met deze onderwerpen. Zo hebben we in de nieuwe bestrating kolken laten plaatsen met grote infiltratiekratten. Het regenwater kan daar dan in weglopen. Op de plaatsen waar we dat hebben laten doen, hebben we bijna geen wateroverlast meer bij grote buien. Ook hebben we een warmtepomp aangeschaft voor de verwarming van het zwembad. Daarbij komt dan wel weer dat we tegen ons maximale gecontracteerde vermogen aanlopen op piekmomenten. En het is niet mogelijk om extra vermogen aan te vragen. We hebben daarom afgelopen jaar een managementsysteem laten installeren voor elektra. Voordat we dat hadden, kregen gasten 16A en een onbeperkt verbruik. Met dit systeem krijgt de gast 10A, dit is op te hogen naar 16A tegen betaling. Er is een basisverbruik van 7 kwh per dag. Bij meerverbruik vragen we de gast om bij te betalen. We hopen daarmee te bereiken dat gasten bewuster en zuiniger omgaan met energie én dat uiteraard ons piekvermogen verlaagd wordt.” Koos: “Verder houden we bij de aanleg van nieuwe plaatsen rekening met de biodiversiteit. Een van onze medewerkers heeft daarvoor de workshop ‘Natuur op je Park’ gevolgd van Vitale vakantieparken.”

De toekomst
Lilian: “Een vitaal vakantiepark is voor ons een dynamisch park dat financieel gezond is. Een park dat voldoet aan de normen en eisen van tegenwoordig. Wij zien voor de toekomst van vakantieparken op de Veluwe goede kansen. De vraag naar kamperen is hier echt groot. Ons droombeeld voor de hele Veluwe recreatiesector is dan ook dat er mooie, gezonde en gevarieerde bedrijven zijn. Een ruim aanbod voor verschillende gasten. Zo kunnen nog meer mensen genieten van de mooie omgeving.” Koos: “Als we collega-ondernemers een tip voor de toekomst mogen geven, is dat om niet altijd zelf het wiel uit te willen vinden. Er is zoveel kennis om je heen! Ga samenwerken of neem contact op met collega-bedrijven. Je kunt zoveel van elkaar leren.”

Jouw park van de toekomst? 
Ook vragen over bijvoorbeeld bedrijfsvoering of de energietransitie? Wil jij toekomstgericht ondernemen en hierover sparren met experts? Neem dan contact op met Jan Lowin IJzerman, projectleider Kwaliteitsteam Vitale Vakantieparken: janlowinijzerman@vitalevakantieparken.nl


Photocredits: Viorica Cernica 

nieuws

“Veertig jaar omgaan met verandering" 

06-06-2023

Bert en Yvonne Lenderink zijn inmiddels alweer veertig jaar de eigenaren van vakantiepark Caitwickerzand in Uddel. Voor Bert was het geen onbekende wereld, zijn ouders waren eigenaar van een recreatiepark in Otterlo.
Lees meer

nieuws: “Veertig jaar omgaan met verandering

nieuws

“We wisten niet meer wat onze zwakke én sterke punten waren”

16-05-2023

Suzanne en Berry van Uffelen zijn de eigenaren van vakantiepark Florinata in Voorthuizen. Als derde generatie runnen zij dit familiebedrijf dat bestaat uit luxe chalets.
Lees meer

nieuws: “We wisten niet meer wat onze zwakke én sterke punten waren”

nieuws

“Om verder te komen had ik iemand van buitenaf nodig”

17-04-2023

Edith Dirksen is mede-eigenaar van recreatiepark, en familiebedrijf, Onder de iep in Ermelo. Ze is de beheerder van het park. Onder de Iep heeft zeven verschillende accommodaties.
Lees meer

nieuws: “Om verder te komen had ik iemand van buitenaf nodig”

nieuws

Nico Willemsen, directeur en eigenaar Het Lierderholt

19-04-2022

"Je moet gewoon je best doen, jezelf blijven en samenwerken waar het kan".  Vakantiepark Het Lierderholt in Beekbergen is een echt familiebedrijf.
Lees meer

nieuws: Nico Willemsen, directeur en eigenaar Het Lierderholt

Blijf op de hoogte. Meldt u aan voor onze nieuwsbrief
Bekijk ons nieuwsbrievenarchief.