We genieten allemaal met volle teugen van de natuur op de Veluwe. Hoe mooi is het als deze Veluwse natuur op het (vakantie)park al te beleven is? De natuur vindt dan ook zijn weg op je park.
Speciaal voor parken met particuliere eigenaren (uitgeponde parken) hebben we een plant-en-klaarpakket samengesteld. Een pakket met struiken en vaste planten die van nature voorkomen op de Veluwe. Vogels, kleine dieren als egels en vleermuizen en insecten maken hier dankbaar gebruik van.
Kosten: een eigen bijdrage van € 15 per plant-en-klaarpakket.
Dit is ongeveer ¼ van de waarde van het pakket.
Meer natuur op je park, wat kan er, hoe doe je dat en waar begin je?
Een natuurinclusief ontwerp voor de langere termijn helpt bij deze vragen. In kleine stappen kan je toewerken naar het gewenste eindbeeld. In 2023 stelden 4 ontwerpbureaus een natuurinclusief ontwerp op voor 11 verschillende vakantieparken. Dat leverde al een bak aan tips en inspiratie op. Bekijk hier een voorbeelden van verschillende natuurinclusieve ontwerpen.
Met geld uit de Regiodeal Veluwe kunnen we parken ondersteunen een natuurinclusief ontwerp op te laten stellen. Bekijk de mogelijkheden.
In 2024 en in 2025 organiseren we gezamenlijke Veluwse Plantdagen voor vakantieparken. Per jaar kunnen ongeveer 50 parken meedoen. Een deskundig adviseur stelt een beplantingsplan op voor inheemse bomen, heesters en struiken. Deze beplanting kan dan – met subsidie – aangeschaft worden. Door gezamenlijke inkoop is het goedkoper en wordt werk uit handen genomen. Het aanplanten doe of organiseer je wel zelf.
Plant je mee?
Er zijn nog weinig voorbeelden op de Veluwe hoe natuur en biodiversiteit geïntegreerd zijn in de bedrijfsvoering.
Een team van ecologen, landschapsontwerpers en recreatie-experts maakten voor elf vakantieparken een natuurinclusief ontwerp. Dit biedt weer inspiratie voor de andere vakantieparken op de Veluwe.
Wil jij ook een natuurinclusief ontwerp voor jouw vakantiepark? Vanuit de Regiodeal Veluwe kunnen we het opstellen van een ontwerp sponsoren. Geef je interesse aan bij Sylvie Uenk.
In het project Routekaart onderzoeken we hoe een recreatieve ontwikkeling samen kan gaan met versterking van de biodiversiteit. Niet met een 0-effect, maar een plus-effect. We gaan voor een sterkere Veluwe met ruimte voor de natuur en een Veluwse beleving voor gasten. Vakantieparken liggen vaak in of tegen de Veluwse natuur. Niet voor niks: de gast komt voor de Veluwe. Ondertussen gaat het niet goed met de natuur. Stikstof, verdroging, dier- en plantsoorten hebben het moeilijk of verdwijnen. Dit maakt dat de vakantieparken steeds meer 'op slot' zitten vanwege natuurregelgeving. Er kan niets meer bij qua ontwikkeling.
Bij vakantieparkeigenaren leeft de opvatting ‘natuur is duur’ (aanleg, onderhoud, ruimtebeslag) én de gast wil er niet voor betalen. Om dit te staven, hebben wij onderzoek laten uitvoeren. En wat blijkt: vaak levert natuur meer op dan het kost!
Je bent minder tijd kwijt aan beheer: hagen mogen wilder, gras minder vaak gemaaid. En meer natuur op het park trekt gasten die volgens de huidige trend steeds meer op zoek zijn naar een bijzondere ervaring, waarin de natuur en duurzaamheid centraal staan.
In de ontwikkelde Rekentool kun je gegevens van jouw park invullen én de gewenste verandering. Bijvoorbeeld meer ruimte rondom de plaatsen, de aanleg van een wadi, etcetera. Ook vul je gegevens als de tarieven, de bezetting en dergelijke in. De Rekentool geeft vervolgens een indicatie of het per saldo geld oplevert of kost.
Wil je jouw park verrijken met meer natuur, maar weet je nog niet hoe je moet beginnen? Of heb je al stappen gezet met inheemse planten, bloemrijke hoekjes en het verwelkomen van dieren, maar ben je klaar voor de volgende stap? Meld je dan aan voor onze inspirerende cursus Natuur op je Park! De cursus is opgedeeld in verschillende modules: Snoeien doet groeien, Communiceren & leren en Zaaien & maaien. Op deze manier kun jij en je team heel gericht aan de slag. Opgeven kan apart per onderwerp of volg ze alle drie.
Sluit je aan bij een groeiende beweging!
Maar liefst 50 vakantieparken en campings gingen je al voor en werken nu met trots aan een groener en gastvrijer terrein. Laat je inspireren door hun verhalen en ontdek wat mogelijk is. Maak van jouw park een plek waar natuur en gastvrijheid samenkomen. Zet samen met ons een stap naar een duurzamere toekomst.
Wat motiveert eigenaren van vakantieparken om met natuur aan de slag te gaan? En wat houdt ze tegen? Vanuit het programma hebben we hier onderzoek naar gedaan. De resultaten staan in de publicatie ‘Natuur tussen je oren’.
Het doel van het onderzoek was om te achterhalen wat maakt dat veel vakantieparkeigenaren nog niet voldoende aan de slag zijn met het realiseren en beheren van gebiedseigen natuur op hun park. Een tiental vakantieparkeigenaren (familiebedrijven) en vele andere betrokkenen hebben input gegeven. In het onderzoek is het gedragsmodel van Duwtje toegepast. Dit model kent vier knoppen waar je aan kan draaien om gedrag te beïnvloeden: gemak, weerstand, normen en motivatie.
Eigenaar Bart Looijmans wijst het nest van een buizerd aan, vertelt over de grote dassenburcht en laat de uitgeholde boom vol vleermuizen zien. Een rondleiding over het terrein van camping de Helfterkamp in Vaassen is natuurbeleving pur sang. Met zijn bevlogenheid neemt Looijmans zijn gast mee in zijn missie om meer natuur op zijn park te realiseren.
Lees verder
De boom is koning op het terrein van Veluws Bospark in Putten. Bij eigenaren Maaijke en Auke van Elten wijkt het chalet voor de boom. Door behoud en verrijking van de natuur op het park bieden ze hun gasten optimale natuurbeleving én dragen ze bij aan een betere wereld.
Lees verder
Een aantal jaren terug deed Dirk-Jan Janse van hoveniersbedrijf Janse & Berkhof het nog: schuttingen plaatsen en de rest bestraten rondom de chalets op de Boshoek in Voorthuizen. Met de kennis die hij nu heeft van bodemleven, insecten en inheemse beplanting is dat ondenkbaar.
De natuur krijgt steeds meer ruimte op de Rietberg in Epe, het kleinschalige bungalowpark dat Jos Freriks samen met zijn broer Léon bestiert. Meer natuur zorgt voor tevreden gasten en financieel en tijdbesparend voordeel voor de broers. Een win-win situatie.
Dat meer natuur op je park gelijk staat aan meer plaagdieren is een fabeltje dat Bo Koning van Stichting Landschapsbeheer Gelderland graag de wereld uit helpt. Een groene inrichting van het vakantiepark zorgt voor een natuurlijke balans, met ruimte voor de biologische vijanden van plaagdieren die een plaag voorkomen.
Fleur van Duin, bioloog en onderzoeker bij Naturalis Biodiversity Center: "We kunnen zelf aan de slag om de natuur te herstellen, door alles wat grijs is weer groen te maken."
Jos Freriks, mede-eigenaar Bungalowpark De Rietberg: "Als we dit nou met allemaal doen, dan weet ik zeker dat de Veluwe opbloeit."
Roelof Jan Koops, adviseur bloemrijke vegetaties bij Cruydt-Hoeck: "Het lijken kleine beetjes, maar als je alle vakantieparken bij elkaar schuift dan wordt dat in totaal een heel groot oppervlak. Dat is superinteressant voor alle insecten."
Onze geliefde Veluwse natuur staat onder druk, er moet nú iets gebeuren. Daarom werkten wij, samen met bijna 50 vakantieparken op de Veluwe, het afgelopen jaar aan natuur op het vakantiepark. Een klein begin met een groot effect als iedereen meedoet. Samen maken we echt het verschil! Het resultaat na deze dag: 80 ambassadeurs voor meer natuur op de Veluwe! Zoveel enthousiasme proefden wij om met dit zo belangrijke onderwerp aan de slag te gaan. Vakantieparken, gemeenten, adviseurs, ontwerpers, provincie konden kiezen uit 10 ingrediënten inclusiefnatuur. Benieuwd hoe we dat deden? Klik hier voor het programma.
Dit zijn de resultaten van het project Routekaart aangezwengeld en uitgevoerd door aanvoerders Sylvie Uenk, Michel Kolenbrander en Rene Nijmeijer. Mét inzet van vele anderen én financiering door de Regio Deal Veluwe. Het project sluiten we niet af, we zijn nog maar net begonnen!
Tijdens het festival was campingdichterTim Pardijs te gast. In zijn gedicht neemt hij je mee naar de vergeten stad inclusief natuur.
nieuws
07-01-2025
Wethouder Peter de Pater plantte 6 januari op Edens grondgebied symbolisch de eerste boom van de Veluwse Plantdagen. Dit deed hij samen met Daan Lenderink mede-eigenaar van vakantieoord Het Lorkenbos in Otterlo. De Pater geeft aan dat gemeente Ede het belangrijk vindt zich in te zetten voor meer Veluwe op het park: “We werken graag samen met recreatieondernemers.
Lees verder
Blijf op de hoogte. Meldt u aan voor onze nieuwsbrief
Bekijk ons nieuwsbrievenarchief.