Skip to content

‘Hoe meer natuur, hoe minder onderhoud.’

21-09-2023

Een aantal jaren terug deed Dirk-Jan Janse van hoveniersbedrijf Janse & Berkhof het nog: schuttingen plaatsen en de rest bestraten rondom de chalets op de Boshoek in Voorthuizen. Met de kennis die hij nu heeft van bodemleven, insecten en inheemse beplanting is dat ondenkbaar. Vorig jaar werkte Janse & Berkhof mee aan de groene transformatie van het horecagedeelte van de Boshoek. Het gevolg? De horeca-omzet verdubbelde in het eerste jaar.

Dirk-Jan Janse: “We lijden massaal aan het ‘netheidssyndroom’. Alles moet netjes en met strakke lijnen. Maar kijk om je heen in de natuur, dat is orde op een ander niveau. Geen strakke lijnen en aangeharkte paden. En toch is het prettig om daar te zijn. In tuinen wordt dat soort echte natuur niet geaccepteerd. Maar waarom eigenlijk niet? Het is een misvatting is dat meer natuur automatisch ook meer onderhoud vraagt en dus meer tijd kost. In de meeste gevallen is het juist omgekeerd. Hoe meer natuur, hoe minder onderhoud.

We moeten af van het beeld dat het allemaal perfect moet zijn. Minder maaien betekent meer insecten. We kunnen niet zonder insecten. Het klimaat verandert, er is extreme droogte, wateroverlast van hoosbuien en de bijen en vlinders hebben het zwaar. Waar je de natuur kunt helpen met de inrichting en het onderhoud van je park, moet je dat doen. Dat vraagt een omslag in denken over onderhoud.

Ik zou zeggen: begin met een plan waarin je bekijkt waar je in 10 jaar naartoe wilt. Dit plan kun je delen met je gasten. ‘We gaan vernieuwen, dit is de richting die we op willen om meer natuur op het park te krijgen.’ Laat een plek een keer leeg, snoei minder, verander een verhard pad in halfharding zodat het regenwater beter weg kan lopen. Ruim waar kan geen blad op, maar laat het bewust liggen en vertel mensen dat je dit doet voor het bodemleven, de egels en andere dieren.

Nog een manier om meer natuur op je park te trekken is door monohagen te vervangen door struwelen. Monohagen roépen om werk, die moet je netjes bijhouden. Een struweel is een haag van verschillende soorten inheemse struiken. Perfect om als afscheiding tussen kampeervelden te gebruiken. Struwelen mogen wat wilder groeien, als je die één keer per jaar bijwerkt, of zelfs nog minder vaak staat het nog steeds prachtig. Bovendien trekken ze enorm veel vogels en insecten aan en dienen als schuil- en broedplaats voor veel dieren.

Recreatiepark de Boshoek besloot vorig jaar tot herinrichting van het horecagedeelte. We hebben borders met vaste planten aangelegd en inheemse bomen aangeplant. Het is een compleet andere beleving om hier nu te zitten tussen al dat groen en bloemen. Dat vertaalt zich terug in de omzet: de horecaomzet is in het eerste jaar verdubbeld. Ook een aantal tuinen rondom de chalets hebben we de ingericht met meer groen, bomen en waterdoorlatende bestrating. De huurprijzen vallen meteen in een hogere categorie.

Ik moet eerlijk zijn: een border met vaste planten is de eerste 2 jaar bewerkelijk. Het onkruid groeit net zo hard als de nieuwe planten, dus daar moet je bovenop zitten. Na het eerste seizoen kun je beginnen met mulchen, waarbij je het haksel van de overgebleven stengels en stelen als bodembedekker gebruikt. Dat krijgt onkruid minder kans. En wanneer de vaste planten volledig geworteld zijn, heb je er geen meer omkijken meer naar. De planten kunnen tegen een langere droge periode, de bodem neemt een hoosbui gemakkelijk op en onkruid wieden is niet meer aan de orde.

Een bloemenmengsel voor een veld of groenstrook vraagt veel minder onderhoud en het effect van zo’n bloemenzee is groot.

Wat echt niet meer kan is gif gebruiken. Het lijkt kostenbesparend, maar er gaat zoveel meer dood dan alleen het onkruid tussen je bestrating. Al die chemicaliën die in ons grondwater terecht komen, vissen die dat weer binnenkrijgen en wij eten die vissen weer op. Geen gif is een keuze die je prima uit kunt leggen aan je gasten: dat je voor het welzijn van de natuur geen gif meer op je park gebruikt en het gevolg daarvan is dat er meer onkruid op het park groeit. Mensen accepteren dat het beeld daardoor verandert.

We zien nu al de gevolgen van de klimaatverandering: als je nu niet kiest voor vergroening, ga je achterlopen. Ik vind dat wij mensen een zorgplicht hebben voor de natuur. Sinds ik als hovenier de natuur vooropstel, is mijn ondernemerschap waardevoller geworden. Ik voel meer liefde en respect wanneer ik handel vanuit het belang van dieren en natuur. Dat maakt dat ik met nog meer plezier mijn werk doe.

foto decoratief

nieuws

Duurzame samenwerking VVP en Saxion

14-09-2023

Op 12 september ondertekenden Karin Verschoor en Michiel Flooren (namens hogeschool Saxion) en Maarten Heere en Rob van den Hazel (namens Vitale Vakantieparken) een samenwerkingsovereenkomst.
Lees meer

nieuws: Duurzame samenwerking VVP en Saxion

nieuws

Peter Drenth: nieuw lid stuurgroep Vitale Vakantieparken

12-09-2023

Peter Drenth heeft als gedeputeerde van de provincie Gelderland het programma Vitale Vakantieparken in zijn portefeuille en is daarmee ook het nieuwe lid van de stuurgroep VVP.
Lees meer

nieuws: Peter Drenth: nieuw lid stuurgroep Vitale Vakantieparken

nieuws

Bomen als luxeproduct

06-09-2023

De boom is koning op het terrein van Veluws Bospark in Putten. Bij eigenaren Maaijke en Auke van Elten wijkt het chalet voor de boom. Door behoud en verrijking van de natuur op het park bieden ze hun gasten optimale natuurbeleving én dragen ze bij aan een betere wereld.
Lees meer

nieuws: Bomen als luxeproduct

nieuws

Omgaan met gedoe... Hoe doe je dat?

01-09-2023

De Veluwe is een populaire bestemming voor toeristen en recreanten. Daar is voor elk wat wils te vinden. Eenmaal op jouw park aangekomen heeft je gast bepaalde verwachtingen.
Lees meer

nieuws: Omgaan met gedoe... Hoe doe je dat?

Blijf op de hoogte. Meldt u aan voor onze nieuwsbrief
Bekijk ons nieuwsbrievenarchief.