Skip to content

‘Meer natuur maakt je park aantrekkelijker voor verhuur’

23-08-2023

De natuur krijgt steeds meer ruimte op de Rietberg in Epe, het kleinschalige bungalowpark dat Jos Freriks samen met zijn broer Léon bestiert. Meer natuur zorgt voor tevreden gasten en financieel en tijdbesparend voordeel voor de broers. Een win-win situatie.

Jos Freriks: “Tot een paar jaar terug waren Léon en ik druk met het netjes houden van de Rietberg. Het gras altijd kort gemaaid, geen blad onder de heggen en opschietende struiken maaiden we kort met de bosmaaier. Nu houden we het nog steeds netjes, maar met meer gevoel voor de natuur en de Veluwe. Dit natuurvolgende beheer bespaart ons veel tijd en geld.

In plaats van tien keer per jaar maaien we nu nog twee keer per jaar. Léon volgde de cursus sinusmaaien bij Vitale Vakantieparken en kwam enthousiast terug. We zijn dit maaibeleid meteen gaan toepassen en staan versteld van het effect – los van dat het ons manuren en diesel bespaart. We maaien nu een klein oppervlak veel minder frequent dan voorheen. Er komt van alles spontaan op, zoals bijvoorbeeld bremstruiken tussen het gras, allerlei soorten bloemen en kruiden en het gonst er van de insecten. Zonder die eerste stap naar de cursus was alles hier nog steeds rechttoe rechtaan geweest.

Inmiddels hebben we een singel aangeplant met heesters, een bloemenweide met meerjarig bloemzaad ingezaaid en nestkasten opgehangen voor vogels. We hebben nu een ransuil en een steenuil met jongen op het terrein en er zitten (roof)vogels, dassen, boommarters en eekhoorns. Onze gasten vinden al die dieren prachtig en maken zelfs opnamen met nachtcamera’s. Plaagdieren hebben we niet op het park, ik denk omdat de inrichting aantrekkelijk is voor de natuurlijke vijanden van plaagdieren.

De kosten van meer natuur vormen geen belemmering, daarin maak je een afweging als park. Ik zie het als een investering waar je lang plezier van kunt hebben en die zichzelf terugbetaald door minder onderhoud, hogere huurprijzen en meer terugkerende gasten.

Zo’n meerjarig bloemenmengsel voor op het veld: dat zijn echt de kosten niet. Je doet dat eenmalig, verder heb je er geen omkijken meer naar. De aanschaf van inheemse bomen en struiken is ook echt te overzien. Bovendien maken deze veranderingen ons park aantrekkelijker voor allerlei soorten dieren.

Onze gasten komen nu nog vaker terug. Ze zeggen: ‘zo’n plekje als hier dat vind je nergens.’ Ze vinden het prachtig om wild te zien. Er zit ook meer wild nu we groene lijnen op ons terrein hebben aangeplant: de edelherten trekken hier vaak en vlakbij langs, de wilde zwijnen komen dichterbij en we zien dagelijks roofvogels en uilen. Wij geven onze gasten een wildgarantie. Wanneer gasten geen wild hebben gezien, fietsen we met ze mee het bos in, zodat ze sowieso die wildervaring hebben tijdens hun vakantie op de Veluwe. Jaren later hebben hun kinderen het er nog over, dat is toch prachtig?

Ik zet het ook op onze website: dat we zandpaden hebben en dat bomen niet wijken voor nieuwe huisjes, maar dat we een plek voor een huisje zoeken waar geen boom voor hoeft te wijken. Mensen komen naar de Veluwe voor de natuurbeleving. Dat we samen zorgdragen voor de natuur is een uitgangspunt dat veel mensen aanspreekt. Meer natuur maakt je park aantrekkelijker.”

foto decoratief

nieuws

‘Plaagdieren? De natuur weet raad.'

07-08-2023

Dat meer natuur op je park gelijk staat aan meer plaagdieren is een fabeltje dat Bo Koning van Stichting Landschapsbeheer Gelderland graag de wereld uit helpt.
Lees meer

nieuws: ‘Plaagdieren? De natuur weet raad.'

nieuws

‘Gast is ambassadeur van de natuur op ons park’

24-07-2023

Eigenaar Bart Looijmans wijst het nest van een buizerd aan, vertelt over de grote dassenburcht en laat de uitgeholde boom vol vleermuizen zien. Een rondleiding over het terrein van camping de Helfterkamp in Vaassen is natuurbeleving pur sang.
Lees meer

nieuws: ‘Gast is ambassadeur van de natuur op ons park’

nieuws

Complexe maar haalbare uitdagingen voor Regio Deal Veerkrachtige Veluwe

13-07-2023

Afgelopen maand was een bestuurlijk Rijk Regio Overleg met de Regio Deal Veerkrachtige Veluwe. Het gezelschap werd ontvangen op landgoed Schovenhorst in Putten en sprak over de complexe uitdagingen in het gebied.
Lees meer

nieuws: Complexe maar haalbare uitdagingen voor Regio Deal Veerkrachtige Veluwe

nieuws

Start Energiekring

13-07-2023

Jouw vakantiepark in 2050 Op de Veluwe bestaat het aanbod van parken uit enkel en alleen vitale vakantieparken, die niet alleen beschikken over een helder en gezonde bedrijfseconomische basis, maar nagenoeg helemaal duurzaam en CO2-neutraal opereren.
Lees meer

nieuws: Start Energiekring

Blijf op de hoogte. Meldt u aan voor onze nieuwsbrief
Bekijk ons nieuwsbrievenarchief.