Skip to content

‘Gast is ambassadeur van de natuur op ons park’

24-07-2023

Eigenaar Bart Looijmans wijst het nest van een buizerd aan, vertelt over de grote dassenburcht en laat de uitgeholde boom vol vleermuizen zien. Een rondleiding over het terrein van camping de Helfterkamp in Vaassen is natuurbeleving pur sang. Met zijn bevlogenheid neemt Looijmans zijn gast mee in zijn missie om meer natuur op zijn park te realiseren.

Bart Looijmans: “Op ons park is het aantal herhaalbezoekers hoog. Ik weet inmiddels welke gasten veel sociale contacten hebben op het park. De mensen die graag een praatje maken neem ik met voorrang mee in mijn verhaal over natuur op ons park. Ze worden de ambassadeurs van ons onderhoudsbeleid en vertellen dit weer enthousiast aan hun buren. Van onze gasten komt 95% hier voor de natuur. Het verhaal over meer natuur op ons park sluit daar naadloos op aan.

De gasten op mijn park zijn gewend dat alles netjes gemaaid is. Dat doen we inmiddels niet meer overal. We passen sinusmaaien toe, herplanten de hagen met inheemse soorten en vervangen het naaldhout in het bos voor een berk- en beuk melange. Dat doen we heel gefaseerd door inkepingen bij de stam of het afzagen van boomtoppen. Op die manier is het afsterven een natuurlijk proces waar veel dieren baat bij hebben.

De bermen bij de parkeerplaats maaiden we altijd strak netjes, terwijl daar niemand loopt. Tegenwoordig laten we de bermen met rust. Die staan nu vol met brandnetels. En wist je dat een brandnetel wel 7 soorten vlinders ondersteunt?

Ik leerde ook dat het goed is om het gras met klaver langer te laten staan, bijen zijn er dol op. Met alle kinderen die hier in het hoogseizoen op blote voeten rondrennen doe ik dat op de kampeervelden niet. Dat zijn keuzes die je als ondernemer maakt.

Veel gasten zijn geïnteresseerd in wat ik doe en ik vertel daar graag over. Wanneer ik de hond uit ga laten zeg ik: loop even mee, dan laat ik je de zeldzame varens langs de beek zien of de kikkerpoel verder op het terrein. Ik geef graag persoonlijke aandacht aan mijn gast. Dat is oprecht en gaat vanzelf, het zit in mijn aard.

Voor een oudere generatie is het fijn wanneer ik met voorbeelden kom. Dan zeg ik: ‘Wanneer je vroeger van Utrecht naar Eindhoven reed moest je daarna je auto wassen vanwege alle insecten. Nu hoeft dat niet meer.’ Zo maak ik aantoonbaar dat er afgelopen jaren iets gebeurd is en het niet goed gaat met de insecten.

De ouderen zijn vaak kritisch op het maaibeleid: het moet immers netjes zijn. Ik zorg dat het terrein waar ze verblijven netjes onderhouden is en het toiletgebouw brandschoon. Dat het in het bos rondom de camping losser is qua onderhoud accepteren ze dan, dat is de natuur. Daarbij neem ik de tijd om ze uit te leggen dat dood hout zinvol is voor de natuur. Dood hout leeft, zeg ik altijd.

Het gezegde: ‘We erven de wereld niet van onze ouders, maar lenen de wereld van onze kinderen’ spreek mij aan. Waar kan, zet ik me in voor een mooiere wereld.  Mensen komen naar de Helfterkamp om tot rust te komen. Rust gaat hand in hand met natuur. En hoe meer natuur je creëert, hoe meer gasten er komen.”

foto decoratief

nieuws

Complexe maar haalbare uitdagingen voor Regio Deal Veerkrachtige Veluwe

13-07-2023

Afgelopen maand was een bestuurlijk Rijk Regio Overleg met de Regio Deal Veerkrachtige Veluwe. Het gezelschap werd ontvangen op landgoed Schovenhorst in Putten en sprak over de complexe uitdagingen in het gebied.
Lees meer

nieuws: Complexe maar haalbare uitdagingen voor Regio Deal Veerkrachtige Veluwe

nieuws

Start Energiekring

13-07-2023

Jouw vakantiepark in 2050 Op de Veluwe bestaat het aanbod van parken uit enkel en alleen vitale vakantieparken, die niet alleen beschikken over een helder en gezonde bedrijfseconomische basis, maar nagenoeg helemaal duurzaam en CO2-neutraal opereren.
Lees meer

nieuws: Start Energiekring

nieuws

Gedragsanalyse ‘Natuur tussen je oren’

11-07-2023

Waarom zijn er zo weinig vakantieparken natuurinclusief ingericht? Wat weerhoudt ondernemers/eigenaren om ruimte te geven aan natuur op het vakantiepark? Welke normen gelden er? Wat zou hen motiveren? Het programma Vitale Vakantieparken deed een gedragsanalyse om antwoord te krijgen op dit soort vragen.
Lees meer

nieuws: Gedragsanalyse ‘Natuur tussen je oren’

nieuws

Leergang Vakantieparken en Omgevingswet

11-07-2023

De Omgevingswet wordt op 1 januari 2024 ingevoerd. Dat brengt veranderingen met zich mee. Niet alles verandert, maar het is wel goed om als ambtelijke professional bewust te zijn van de verschillen.
Lees meer

nieuws: Leergang Vakantieparken en Omgevingswet

Blijf op de hoogte. Meldt u aan voor onze nieuwsbrief
Bekijk ons nieuwsbrievenarchief.