Skip to content

Gedragsanalyse ‘Natuur tussen je oren’

11-07-2023

Waarom zijn er zo weinig vakantieparken natuurinclusief ingericht? Wat weerhoudt ondernemers/eigenaren om ruimte te geven aan natuur op het vakantiepark? Welke normen gelden er? Wat zou hen motiveren? Het programma Vitale Vakantieparken deed een gedragsanalyse om antwoord te krijgen op dit soort vragen. Zo krijgen we meer inzicht in hoe we de innerlijke motivatie kunnen aanspreken bij ondernemers/eigenaren van vakantieparken om natuur op het park te realiseren. En komen we tot interventies om het gedrag in de gewenste richting te beïnvloeden. Dit onderzoek is onderdeel van het Regiodealproject Routekaart.

De hoofdlijnen van de analyse zijn:

De norm is ‘het moet netjes zijn’
Een park moet netjes en verzorgd zijn. Blaadjes horen er niet thuis, takken moeten opgeruimd en gras moet kort. ‘Het bos begint daar, niet hier’, wordt gezegd. Dit is de norm.

Natuur is duur en de gast wil er niet voor betalen
Ook leeft het idee dat het veel tijd kost, duur is. Dat meer natuur meer plaagdieren aantrekt. De gasten er niet op zitten te wachten en er niet voor wil betalen. Het gaat niet om rationele redenen om iets niet te doen, maar over irrationele weerstanden die vakantieparkeigenaren ervan weerhouden om met natuur aan de slag te gaan.

Geen tijd en kennis moeilijk te vinden
Daarnaast missen vakantieparkeigenaren overzichtelijke en makkelijk te bereiken informatie over realisatie, beheer en onderhoud. De mensen zien door de bomen het bos niet meer door de hoeveelheid informatie die aangeboden wordt. Contactgegevens van deskundigen zijn moeilijk te vinden en men blijkt weinig inzicht te hebben in subsidiemogelijkheden. Ondernemers hebben het gevoel dat zij er een taak bijkrijgen als het gaat om het krijgen van de juiste kennis over natuur (inclusief beheer).

Duwtje in de richting van natuur
In de gedragsanalyse zijn drie voorstellen gedaan om eigenaren van vakantieparken een duwtje richting natuurinclusief ondernemen te geven:

  •  Inzet van voorbeeldfiguren om de norm te verschuiven naar meer natuurinclusieve parken en weerstanden om te buigen. Vakantieparkeigenaren die al bezig zijn met natuur op hun park, zijn enthousiast. Vol passie vertellen zij over hoe zij de natuur zien groeien op hun terrein, er plezier aan beleven, hoe ze hun gasten in dit verhaal meenemen én positieve reacties krijgen. Zij laten zien dat het kan.
  • Kennis ontsluiten door kloppende informatie aan te reiken over realisatie, beheer en onderhoud van gebiedseigen natuur. De cursus ‘Natuur op je park’ is daar al een mooi voorbeeld van, aangevuld met een jaarkalender vol met feiten, tips, weetjes en contactgegevens op te hangen op een zichtbare plek in de werkschuur of op kantoor.
  • Het makkelijk maken van natuurinclusief ondernemen. Door plantdagen te organiseren en makkelijk toegankelijk advies aan te bieden.

De komende periode gaan we hier binnen het programma Vitale Vakantieparken mee verder. 

Bekijk de publicatie gedragsanalyse hier.

foto decoratief

nieuws

Kwetsbare groepen op vakantieparken

22-06-2023

Donderdag 15 juni organiseerde het programma Vitale Vakantieparken de conferentie ‘Kwetsbare groepen Veluwse vakantieparken’. Het doel was met relevante partners verkennen hoe we op de Veluwe tot een effectieve (keten)aanpak kunnen komen.
Lees meer

nieuws: Kwetsbare groepen op vakantieparken

nieuws

“Van één park-één plan naar een gebiedsgerichte aanpak” 

20-06-2023

Vanaf deze maand heeft het programma Vitale Vakantieparken er een collega bij: Saskia Croes. Zij gaat als gebiedsregisseur gemeenten, vakantieparken en anderen ondersteunen om tot een gebiedsgerichte aanpak te komen.
Lees meer

nieuws: “Van één park-één plan naar een gebiedsgerichte aanpak” 

nieuws

De puzzel is gelegd; wie gaat met wie aan de slag?

24-05-2023

Vier ontwerpbureaus gaan voor en met 11 vakantieparken een natuurinclusief ontwerp opstellen. Tijdens de bijeenkomst in de Theaterloods in Radio Kootwijk op 18 april waren er korte presentaties en ontmoetingen.
Lees meer

nieuws: De puzzel is gelegd; wie gaat met wie aan de slag?

nieuws

Groene revolutie op de IJsvogel

17-05-2023

Vakantiepark de IJsvogel in Voorthuizen is gestart met het maken van een ontwerp waarin biodiversiteit, gastbeleving en klimaat een plek krijgen. De komende maanden werken 11 vakantieparken en 4 ontwerpbureaus samen aan een dergelijk ontwerp.
Lees meer

nieuws: Groene revolutie op de IJsvogel

Blijf op de hoogte. Meldt u aan voor onze nieuwsbrief
Bekijk ons nieuwsbrievenarchief.