Skip to content

“Van één park-één plan naar een gebiedsgerichte aanpak” 

20-06-2023

Vanaf deze maand heeft het programma Vitale Vakantieparken er een collega bij: Saskia Croes. Zij gaat als gebiedsregisseur gemeenten, vakantieparken en anderen ondersteunen om tot een gebiedsgerichte aanpak te komen. Zij start met de clusters Krachtighuizen (Putten), Tonsel (Ermelo) en Driebergen Zuid (Apeldoorn). In een kort interview vertelt ze meer over zichzelf, haar werk voor Vitale Vakantieparken en wat ze hoopt te betekenen als gebiedsregisseur.

Genieten van vakantie in Nederland
“Ik ben een praktisch en enthousiast persoon die graag met mensen werkt, hen aan elkaar verbindt en bijna 30 jaar ervaring heeft in de recreatiesector,” vertelt Saskia. “Wat ik fijn vind aan mijn werk, is om samen met anderen een gebied mooier en recreatief aantrekkelijker te maken. Het geeft mij veel voldoening om mijn steentje bij te dragen om mensen te kunnen laten genieten van een fijne vakantie in ons mooie Nederland. Het is prachtig werk om samen met ondernemers, gebiedspartijen en overheden de faciliteiten en voorwaarden te mogen scheppen die zorgen voor fijne recreatieplekken.”

Gebiedsregisseur
“Binnen Vitale Vakantieparken ben ik gestart als gebiedsregisseur. Concreet betekent dit dat ik gemeenten, ondernemers, eigenaren en anderen ga ondersteunen om op gebiedsniveau tot een vernieuwing en verbetering te komen. Ik start met drie gebieden waarvoor in de afgelopen periode uitvoeringsstrategieën zijn opgesteld. Deze strategieën beschrijven in een notendop de stip aan de horizon voor het betreffende gebied, het recreatief beleid van de gemeente, de complexe vraagstukken die er liggen én oplossingsrichtingen. Gebiedsparticipatie vormt hier een basis. De uitvoering gebeurt meestal in de vorm van projecten. Nu komt het erop aan deze te vertalen in concrete stappen en ze ook uit te voeren. Vanuit het programma Vitale Vakantieparkje is de gebiedsgerichte benadering een aanvulling op de succesvolle één-park-één-plan methode. Hiermee zijn en worden al veel resultaten bereikt, maar soms ligt een deel van de oplossing op een hoger schaalniveau. Dat gaan we met de drie clusters verder uitwerken.”

Krachtenveld
“Er zijn veel dingen die mij aanspreken in dit werk voor Vitale Vakantieparken. Bijvoorbeeld het werken in een krachtenveld van ondernemers, overheden, ontwikkelingsmaatschappij, adviseurs en kennisinstituten. Ik kan hier ook veel van leren! Het samen de mouwen opstropen en projecten naar uitvoering brengen, het werken aan een uitdagend recreatief perspectief met groene waarden, het realisme om onder voorwaarden ook andere oplossingen te kunnen bieden aan ‘probleemkinderen’ en de opbouwende, constructieve en gezellige manier van werken. Ik heb er veel zin in!”

Toekomstdromen
“In mijn werk als gebiedsregisseur heb ik ook toekomstdromen voor de vakantieparken op de Veluwe. Ik hoop dat we met elkaar eind 2025 veel goede stappen hebben mogen zetten naar toekomstbestendige vakantieparken op de Veluwe. Waarbij de vakantieparken zelf meer biodiversiteit kennen en de groenstructuur robuuster is geworden. Ik hoop dat ondernemers, gemeenten en andere (gebieds)partijen trots zijn op het resultaat en de vakantieganger nog meer kan genieten! En dat alles in een prettige, open en gewaardeerde samenwerking.”

Vragen aan Saskia of wil jij weten of ze iets voor jou kan betekenen? Neem dan contact op via: saskiacroes@vitalevakantieparken.nl.

foto decoratief

nieuws

De puzzel is gelegd; wie gaat met wie aan de slag?

24-05-2023

Vier ontwerpbureaus gaan voor en met 11 vakantieparken een natuurinclusief ontwerp opstellen. Tijdens de bijeenkomst in de Theaterloods in Radio Kootwijk op 18 april waren er korte presentaties en ontmoetingen.
Lees meer

nieuws: De puzzel is gelegd; wie gaat met wie aan de slag?

nieuws

Groene revolutie op de IJsvogel

17-05-2023

Vakantiepark de IJsvogel in Voorthuizen is gestart met het maken van een ontwerp waarin biodiversiteit, gastbeleving en klimaat een plek krijgen. De komende maanden werken 11 vakantieparken en 4 ontwerpbureaus samen aan een dergelijk ontwerp.
Lees meer

nieuws: Groene revolutie op de IJsvogel

nieuws

Onderzoek naar minicampings op de Veluwe

11-05-2023

Kamperen op de Veluwe kan bij de vele grotere vakantieparken. Maar er zijn ook ruim 60 minicampings op de Veluwe. Soms heel basic, soms juist luxe, bij de boer of gewoon bij iemand aan huis in het buitengebied.
Lees meer

nieuws: Onderzoek naar minicampings op de Veluwe

nieuws

Op weg naar natuurinclusieve vakantieparken op de Veluwe

19-04-2023

De komende maanden werken 11 vakantieparken en 4 ontwerpbureaus samen aan een ontwerp waarin biodiversiteit, gastbeleving en klimaat een plek krijgen.
Lees meer

nieuws: Op weg naar natuurinclusieve vakantieparken op de Veluwe

Blijf op de hoogte. Meldt u aan voor onze nieuwsbrief
Bekijk ons nieuwsbrievenarchief.