05-02-2024 | Nieuws
Bram van Lagen, recreatiepark De Eyckenhoff
Bram: “De Eyckenhoff heeft een grootverbruik aansluiting. Daardoor is het energieverbruik niet realtime inzichtelijk. Omdat er sprake blijkt te zijn van netcongestie - wanneer de vraag naar transport van elektriciteit groter is dan de transportcapaciteit van het net – zou het handig zijn wanneer we beter zicht op ons verbruik hebben.
De problemen rondom de netcongestie zijn de laatste jaren ontstaan. Tegenwoordig wil iedereen airconditioning. Niet alleen om mee te koelen, maar ook om de huisjes te verwarmen. Dat zorgt voor piekgebruik op het elektriciteitsnetwerk. Afgelopen zomer had ik geluk dat het slecht weer was. De bezetting was lager en de airco’s bleven uit. Ik heb nu een tweede aansluiting aangevraagd bij Liander, daarmee verwacht ik het stroomverbruik beter te kunnen reguleren.
De wachttijd voor een tweede aansluiting is lang. Wanneer die aansluiting nog niet rond is, overweeg ik om zelf een installatie te maken die de stroom eraf gooit wanneer het park tegen de piekbelasting aankomt. Ik ben van huis uit elektricien en vind het leuk om me in nieuwe toepassingen te verdiepen.
Zo had ik vocht in een meterkast, dus wilde ik ventilatie in die kast installeren. Maar om de ventilatie nou dag en nacht aan te zetten leek me wat overdreven. Dus heb ik wat spullen van Homewizard aangeschaft: slimme stopcontacten en P1 meters. Ik heb een slim stopcontact in de kast gehangen zodat de ventilatie elke dag maar een paar uur aan staat. Zo kwam ik op het idee om dit ook bij de verlichting te doen.
De buitenverlichting gaat nu ’s nachts uit tussen 01.00 en 06.00. Bij calamiteiten kan ik alles zo aanzetten met mijn telefoon. Maar ook een kapotte lamp valt op, dan zie ik minder verbruik en weet ik dat er iets uit is gevallen. De grap is: het is pas één gast opgevallen dat we ’s nachts de buitenverlichting uit doen.
Ik ontdekte sluipverbruik van een gastankverwarming in een kast die bijna 60 kw per dag verbruikte. Het is natuurlijk onzin om een gastank te verwarmen wanneer er geen vorst is. Alleen zijn er nu nog geen toepassingen die zo’n verwarming aan een temperatuursensor koppelen. Ik heb er nu zelf een slim stopcontact aan gehangen, waarmee ik de gastankverwarming bij vorst handmatig via mijn smartphone aanzet.
Ik heb me aangesloten bij de Energiekring omdat zoiets altijd leerzaam is en je andere inzichten krijgt. Ik weet nu soms niet waar ik goed aan doe, veel ontwikkelingen staan nog in de kinderschoenen. Ik heb verschillende bedrijven over de vloer gehad voor offertes om het energieverbruik terug te brengen. Het ene bedrijf zegt dit, het andere dat. En daarbij liegen de prijzen er niet om. Die investering terugverdienen kan niet, ik doe het puur om problemen te verhelpen.
Eigenlijk ligt de fout bij de overheid. Iedereen ‘moet’ elektrisch, maar ik kan hier niet eens een laadpaal zetten qua capaciteit, terwijl dat vanaf 2025 verplicht wordt. Het is de bedoeling dat we van het gas af gaan, maar daarbij is niet goed gekeken naar de gevolgen die dat heeft op de transportcapaciteit van het elektriciteitsnet.
Ik denk dat het moeilijk is om gasten te betrekken bij het terugbrengen van het energieverbruik. Mensen vinden dat al gauw te veel gedoe wanneer ze op vakantie zijn. We hebben als park bijvoorbeeld een tijd aan afvalscheiding gedaan. Daar zijn we mee gestopt, omdat ik soms net een politieagent leek. Als het afval scheiden al niet lukt, denk ik dat energieverbruik terugbrengen te veel gevraagd is van je gasten. De redenering lijkt: ‘ik heb voor deze vakantie betaald, dus ik heb recht om het te verbruiken.’
Ik wil mijn water- en energieverbruik op het park in de toekomst volledig slim en inzichtelijk maken. Op die manier haal je het sluipverbruik eruit en krijg je grip op je verbruik. Ik ben al een eind op weg met inzicht verkrijgen, maar weet soms niet wat hier het beste past. Bedrijven die daar op dit moment toepassingen voor ontwikkelen verwachten eerst een dure aanschaf en daarna betaal je voor een abonnement. Ik wacht liever een paar jaar zodat de kosten normaliseren. Tot die tijd kom ik zelf een heel eind.”
nieuws
07-12-2023
De groep vakantieparkondernemers die samen werkt in de Energiekring Vitale Vakantieparken, heeft het Fieldlab The Green Village bezocht. The Green Village is een ‘openlucht-laboratorium’ op de TU Delft Campus waar volop wordt onderzocht, getest en geëxperimenteerd op de pijlers: duurzaam bouwen en renoveren, toekomstige energiesystemen en de klimaatadaptieve stad.
Lees meer
nieuws
01-12-2023
In het nieuwe beleidsplan Vitale Vakantieparken van de gemeente Elburg ligt de focus op het bevorderen en behouden van een gevarieerd en kwalitatief goed aanbod van vakantieparken en (mini)campings.
Lees meer
nieuws
30-11-2023
We kijken terug op een zeer geslaagd festival inclusiefnatuur en vakantieparken! Onze geliefde Veluwse natuur staat onder druk, er moet nú iets gebeuren.
Lees meer
nieuws
22-11-2023
Vitale Vakantieparken bestaat 10 jaar en viert dat op een eigen manier. Aan alle Veluwse vakantieparken doet we de oproep om van ‘biodiversiteit je tweede natuur’ te maken.
Lees meer
Blijf op de hoogte. Meldt u aan voor onze nieuwsbrief
Bekijk ons nieuwsbrievenarchief.