Skip to content

Gemeente Elburg zet in op toekomstbestendige vakantieparken met recreatief perspectief

01-12-2023 | Nieuws

In het nieuwe beleidsplan Vitale Vakantieparken van de gemeente Elburg ligt de focus op het bevorderen en behouden van een gevarieerd en kwalitatief goed aanbod van vakantieparken en (mini)campings.

Wethouder Jeensma (gemeente Elburg): “De toeristische sector ontwikkelt snel, en wij willen daar als gemeente ons goed blijven profileren. Door het nieuwe beleidsplan geven wij richting aan een hoogwaardig toeristisch aanbod wat goed in kan spelen op de vraag van de gast. ”

De gemeente Elburg wil recreatieondernemers en parkeigenaren ruimte geven om in te spelen op ontwikkelingen in de markt. Parken werken ieder aan de hand van de ‘1 park, 1 plan’ benadering een toekomstvisie uit. In principe wil de gemeente medewerking verlenen aan plannen die leiden tot kwaliteitsverbetering. Belangrijke thema’s daarbij zijn bijvoorbeeld landschappelijke inpassing, duurzaamheid en brandveiligheid.

De gemeente vindt het daarbij wenselijk uitponding zo veel mogelijk te voorkomen. Een goede sturing op een park is namelijk beter te bereiken met een eigenaar die daar invloed op heeft en gesprekspartner voor de gemeente kan zijn.

Pas als parkeigenaren en andere partijen echt geen mogelijkheden meer zien om de verblijfsrecreatieve functie van een park te behouden of te herstellen, komt er onderzoek naar mogelijkheden om de functie van het terrein te veranderen. Ook hier geldt de ‘1 park, 1 plan’ benadering: iedere locatie vraagt om een eigen invulling en een specifieke benadering. De gemeente Elburg kiest ervoor om in ieder geval geen parken één op één om te zetten naar een reguliere woonwijk. En ook wordt op parken geen vermenging van legaal wonen en recreëren toegestaan.

De gemeente Elburg vindt het onwenselijk dat recreatiewoningen permanent bewoond worden en wil dit zo veel mogelijk terugdringen. Wel heeft de gemeente een ‘beleidsregel tijdelijke bewoning recreatiewoningen vakantieparken’ opgesteld, waarmee het onder strikte voorwaarden mogelijk wordt voor spoedzoekers om tijdelijk te wonen op een vakantiepark. Parken die hiervoor in aanmerking komen moeten de inkomsten uit dit tijdelijk alternatieve gebruik inzetten om te werken aan de vitalisering van het park.

Wethouder Jeensma geeft hierbij aan: “Dit is inderdaad ons uitgangspunt. Alleen leert de praktijk dat er meerdere maatschappelijke opgaven zijn die tijdelijk landen op onze vakantieparken.”

foto decoratief

nieuws

Terugblik festival inclusiefnatuur en vakantieparken

30-11-2023

We kijken terug op een zeer geslaagd festival inclusiefnatuur en vakantieparken! Onze geliefde Veluwse natuur staat onder druk, er moet nú iets gebeuren.
Lees meer

nieuws: Terugblik festival inclusiefnatuur en vakantieparken

nieuws

Wie jarig is, trakteert...

22-11-2023

Vitale Vakantieparken bestaat 10 jaar en viert dat op een eigen manier. Aan alle Veluwse vakantieparken doet we de oproep om van ‘biodiversiteit je tweede natuur’ te maken.
Lees meer

nieuws: Wie jarig is, trakteert...

nieuws

“Studenten hebben een frisse blik, dat werkt inspirerend”

20-11-2023

Op 16 november was er weer een inspirerende ‘Digitale werkplaats’ voor vakantieparken op de Veluwe, in samenwerking met Saxion. De locatie werd verzorgd door de gemeente Ermelo.
Lees meer

nieuws: “Studenten hebben een frisse blik, dat werkt inspirerend”

nieuws

Festival inclusiefnatuur

15-11-2023

Met bijna 50 Veluwse vakantieparken werkten we het afgelopen jaar aan natuur op het vakantiepark. Tijd om de resultaten te laten zien aan eigenaren van vakantieparken, ontwerpers, adviseurs, beleidsmakers en bestuurders.
Lees meer

nieuws: Festival inclusiefnatuur

Blijf op de hoogte. Meldt u aan voor onze nieuwsbrief
Bekijk ons nieuwsbrievenarchief.