Skip to content
Introfoto

Klimaatadaptatie

Het klimaat verandert: we horen het steeds vaker. Het wordt extremer droger, heter en natter in Nederland. Ook de vakantieparken op Veluwe merken hier steeds vaker de gevolgen van. Lange droge periodes met toenemend brandgevaar en schaarste aan drinkwater wisselen elkaar af met extreme regenbuien, waar bodem en riolering niet op zijn berekend.

Vakantieparken kunnen een belangrijke rol spelen bij het omgaan met deze extremen. Daarom startte Vitale Vakantieparken het project ‘Geen druppel het park af’.

Bij ‘Geen druppel het park af’ zetten we in op een aanpak van klein naar groot met drie g’s: gedrag, gebouw en gebied. Het gaat daarbij om zowel droogte als wateroverlast – het zijn twee zijden van dezelfde medaille.

Aan weersextremen kunnen we niet veel veranderen. Wél hoe we er mee omgaan. Onze ambitie is om samen met de vakantieparken maatregelen te treffen zodat er geen of zo min mogelijk nadelige gevolgen meer zijn van extremere weerssituaties. Dat vraagt een gebiedsgerichte aanpak, omdat het vraagstuk groter is dan een enkel vakantiepark. Maar ook met maatregelen in en rondom gebouwen en aanpassingen in het gedrag van bezoekers en medewerkers kunnen er mooie resultaten worden bereikt.

Samen met Vitens en MKB Nederland starten we een gedragscampagne waarbij met name (drink)waterschaarste centraal staat: wat kunnen we doen om minder water te gebruiken zonder dat dit ten koste gaat van het vakantiegevoel van bezoekers.

Binnen de ‘Bouwtafel waterzuinige wijken’ verkennen we technische maatregelen die mogelijk zijn om het watergebruik op gebouwniveau te verminderen: dat kan gaan van zuinige kranen, het plaatsen van regentonnen en het aanbrengen van ‘groene daken’ tot het toepassen van technische maatregelen waarmee (regen)water vaker dan één keer gebruikt kan worden. 

Op gebiedsniveau kunnen we vakantieparken helpen met een ‘maatregelenkaart’. Wateroverlast beperkt zich niet tot de grenzen van één park. Het komt van bovenaf gestroomd of het raakt juist ook de buren die net iets lager gelegen zijn. Met zogenaamde ‘piekbuiten’ kunnen vaak ook rioleringen de grote hoeveelheden water niet meer afvoeren, met alle gevolgen van dien. Dat betekent dat we samen met parken, gemeente, het waterschap en andere deskundigen goed analyseren waar de overlast zich aandient, welke oorzaken dat heeft en welke maatregelen getroffen kunnen worden. Soms zijn dat natuurlijke oplossingen als wadi’s, waterspeelplaatsen of natuurzwembaden. Maar ook technische maatregelen kunnen nodig zijn: bijvoorbeeld grotere afvoermogelijkheden of ‘waterkratten’.

Door slimmer met water om te gaan, bijvoorbeeld door het op een gewenste manier vast te houden, wordt ook bijgedragen aan het verminderen van brandgevaar. Bij langdurige droogte op de Veluwe is er echter meer nodig. Op onze pagina 'brandveiligheid' lees je hoe we daar samen met de veiligheidsregio aan bijdragen.

Contact

Benieuwd wat het project Geen druppel het park af van Vitale Vakantieparken voor jou kan betekenen? Neem dan contact op met Ronald Löhr (projectleider): ronaldlohr@vitalevakantieparken.nl

Blijf op de hoogte. Meldt u aan voor onze nieuwsbrief
Bekijk ons nieuwsbrievenarchief.