Skip to content

Snoeien doet groeien! Terugblik bijeenkomst Natuur op je Park

10-02-2023 | Nieuws

Donderdag 9 februari was er weer een cursusdag van ‘Natuur op je Park’. Het was de tweede bijeenkomst van de derde cursusronde. Twee weken geleden vond de eerste bijeenkomst plaats, met als thema 'Gastvrij voor dieren'. De tweede bijeenkomst had als thema 'Snoeien doet groeien'.

Biodiversiteit, natuur en beleving
In deze cursus, die georganiseerd wordt door het programma Vitale Vakantieparken, leren eigenaren en ondernemers van vakantieparken en campings hoe zij de biodiversiteit op en rond hun park kunnen verhogen. Ook leren zij hoe zij hun terrein extra aantrekkelijk kunnen maken met meer natuur en natuurbeleving. De afgelopen weken heeft er op de deelnemende parken al een nulmeting plaatsgevonden. Hierbij is in beeld gebracht wat er al goed gaat, waar kansen liggen en welke ambities de parken hebben.

Snoeien doet groeien
De cursuslocatie op 9 februari vond plaats bij RCN De Jagerstee in Epe, één van de deelnemende parken in deze cursusronde. Marieke Ankoné van IVN natuureducatie gaf uitleg aan de deelnemers over hoe zij, op het gebied van natuurbeleving en natuureducatie, nieuw aanbod kunnen ontwikkelen voor hun gasten. Dit kan bijvoorbeeld door materialen aan te bieden en activiteiten te organiseren. Vervolgens kregen de deelnemers informatie van Bo Koning van Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Dit ging over verschillende beheermethoden zoals knippen, scheren, snoeien en zagen, knotten, afzetten en vellen.

Rondleiding
Ook kregen de deelnemers een rondleiding door Robin Altena van RCN De Jagerstee. Tijdens deze rondleiding konden de deelnemers zien op welke manier dit bungalowpark al bezig is met natuur en duurzaamheid. De deelnemers wandelden onder meer langs de start van een kinderbelevingspad, een pluktuin en er werd een boom bekeken met een zogenoemde 'plakoksel'.

Handen uit de mouwen
In het laatste deel van de bijeenkomst gingen de handen uit de mouwen. De deelnemers gingen actief aan de slag met het snoeien en zagen van laurierstruiken. Vervolgens is dit materiaal gebruikt om een ‘takkenril’ van te maken. Deze biedt nest- en schuilgelegenheid aan verschillende diersoorten en draagt daarmee bij aan de biodiversiteit op het vakantiepark. Tot slot zijn er nog jonge beukenboompjes aangeplant. 

De groep deelnemers was erg enthousiast over het onderwerp. Ze koppelden terug dat het waardevol is om met en van elkaar te leren. Bijvoorbeeld over de stappen die je kunt zetten om de biodiversiteit op en rond jouw park te versterken.

Volgende cursusdag
Op donderdag 23 februari vindt de derde (en voorlopig laatste) bijeenkomst van de cursus plaats. Thema is dan: 'Zaaien en maaien'.

foto decoratief

nieuws

Informatiebijeenkomst Green Key en Blauwe Vlag

02-02-2023

In Gelderland is het project Green Key en Blauwe Vlag van start gegaan, speciaal gericht op de sector recreatie en toerisme. Hierin kunnen 26 ondernemers steun krijgen bij verduurzaming van hun bedrijf.
Lees meer

nieuws: Informatiebijeenkomst Green Key en Blauwe Vlag

nieuws

Goede start derde ronde cursus Natuur op je park

27-01-2023

Donderdag 26 januari vond de eerste bijeenkomst plaats van de derde ronde van de cursus Natuur op je park. De cursusgroep bestond uit 15 deelnemende vakantieparken en campings (het maximale aantal voor deze cursus).
Lees meer

nieuws: Goede start derde ronde cursus Natuur op je park

nieuws

500 parken, 500 kansen!

20-12-2022

De bestuurders van de Regiegroep Regiodeal Veluwe hebben deze week positief besloten op het voorstel voor de volgende fase van het Park van de Toekomst.
Lees meer

nieuws: 500 parken, 500 kansen!

nieuws

Gedeputeerde Van ’t Hoog op pad op de Veluwe

01-12-2022

Afgelopen vrijdag was gedeputeerde Peter van 't Hoog, lid van de stuurgroep Vitale Vakantieparken, op werkbezoek bij Camping Beloofde Land in Voorthuizen.
Lees meer

nieuws: Gedeputeerde Van ’t Hoog op pad op de Veluwe

Blijf op de hoogte. Meldt u aan voor onze nieuwsbrief
Bekijk ons nieuwsbrievenarchief.