Opwek | Opslag | Verbruik | Organisatie | Financiën |
Er komt veel op eigenaren van vakantieparken af. Energie is één van de thema’s waar voor ondernemers veel vragen, uitdagingen maar ook kansen liggen. Kansen om bij te dragen aan de verduurzaming, maar ook om de energiekosten te verlagen en uitbreiding te realiseren zonder de hoofdaansluiting te overbelasten.
De Energiescan helpt jou om de uitdagingen en kansen op het gebied van energie in beeld te krijgen en een langer termijn plan te ontwikkelen voor de energievraag op jouw park.
Een Energiescan bestaat uit drie onderdelen: een 0-meting, een rapportage en een Plan van Aanpak. Zo krijg je een heel compleet beeld waar de besparingen in zitten.
Ga, net als de eigenaren van de Bijsselse Enk, aan de slag met energie. Marjolein en Franc sloten eind 2023 zich aan bij de Energiekring van Vitale Vakantieparken. Ze lieten een energiescan van hun park uitvoeren. Met de resultaten uit de scan zijn ze (gefaseerd) aan de slag. Dit kan ook met behulp van een Energie Expertteam.
Wat is het Energie Expertteam?
Het Energie Expertteam wordt samengesteld aan de hand van de behoefte. Dat kan bijvoorbeeld bestaan uit een coach die je meeneemt in bedrijfsmatige aanpassingen, een specialist in energiezuinig aanpassing op vakantieparken en/of een financieel expert. Geheel dus aangepast aan waar jij je op wilt richten.
Ieder is op zijn beurt bezig met verduurzamen van het vakantiepark. Het is voor iedereen verschillend waar de nadruk ligt: circulariteit, versterken van de biodiversiteit, klimaatadaptatie en/of de energietransitie.
Vitale Vakantieparken helpt jou met alvast wat kansen op het gebied van energie. Tips om je op weg te helpen.
Wil je meer?
Dat kan! Laat je informeren over bijvoorbeeld de Energiescan en plan een (vrijblijvend) gesprek in met projectleider Jan Lowin IJzerman: janlowinijzerman@vitalevakantieparken.nl
Veluwse parkeigenaren delen graag hun ervaringen wat ze doen en hebben gedaan met 'energie'. In 2023 sloten 18 parkeigenaren op de Veluwe zich aan bij de Energiekring Vitale Vakantieparken. Deze groep verkende gezamenlijk de energietransitie en wat dit betekent voor het vakantiepark. Het blijkt prettig om met gelijkgestemden ervaringen uit te wisselen en inspiratie op te doen. Daarnaast kregen de parken een energiescan met kansen en knelpunten om mee aan de slag te gaan.
Onder andere de ondernemers van De WIldhoeve, De Bijsselse Enk, De Eyckenhoff en De Roek vertellen meer over hun zoektocht, ervaringen en inzichten. Dit delen we graag met je.
Met de campagne Energie op eigen kracht willen we meer vakantieparken ondersteunen in de energietransitie. Door inzichten te krijgen, door inspiratie op te doen bij collega-vakantieparken en door met elkaar in gesprek te gaan.
Wil je ook 'iets' met energie? Mail dan naar projectleider Jan Lowin IJzerman en plan een verkennend gesprek: janlowinijzerman@vitalevakantieparken.nl
Bekijk hoe eigenaar Bart Zweers omgaat met inzicht krijgen in verbruik op zijn vakantiepark.
Bram van Lagen, recreatiepark De Eyckenhoff
“Ik probeer het energieverbruik op mijn manier slim te maken,” vertelt Bram van Lagen, eigenaar van recreatiepark De Eyckenhoff in Putten. “Ik ga creatief met de huidige uitdagingen in de energievoorziening om. Daarnaast heb ik me voor meer inspiratie en andere inzichten aangesloten bij de Energiekring.”
Jos en Hanneke, bungalowpark en zorgboerderij De Roek
“Elke investering die we doen moet een positieve milieu-investering zijn,” vertellen eigenaren Jos van der Panne en Hanneke van den Berg van Bungalowpark en zorgboerderij De Roek. “Duurzaamheid is voor ons een way of life.”
Robin van Milligen, Green Leisure Group
“In de Energiekring bundelen we de krachten als Veluwse vakantieparken,” aldus Robin van Milligen van de Green Leisure Group. “We delen onze onderlinge kennis en ervaringen in het kader van de energietransitie: elkaar verder helpen is de kern van de Energiekring.”
Hoe maak je vanuit een veelvoud aan aanbod en technieken de juiste keuze voor de optimale energiemix op jouw park? Hoe vertaal je inzicht in verbruik naar concrete energiebesparende maatregelen? Wanneer is de inzet van een accu rendabel? En wat zijn in een schaduwrijke omgeving alternatieven voor zonnepanelen?
Tijdens de laatste bijeenkomst van de Energiekring gingen de 18 parkeigenaren over deze kansen en knelpunten met elkaar in gesprek. Dit leidde niet alleen tot boeiende gesprekken, maar ook tot een gemene deler. Het is namelijk belangrijk om inzichten te verkrijgen. Door te monitoren en te bemeteren kun je je energievraag sturen.
Een verder vervolg van de Energiekring zal in het teken staan van themagerichte ondersteuning. Rondom een aantal thema's (bijvoorbeeld besparingsmaatregelen of collectieve uitwisseling) voortgekomen uit de gesprekken en parkbezoeken in de achterliggende periode, zetten we in op verdere verdieping en het opdoen van nieuwe inzichten en (direct toepasbare) oplossingen.
In een eerdere bijeekomst heeft de Energiekring het Fieldlab The Green Village bezocht. The Green Village is een ‘openlucht-laboratorium’ op de TU Delft Campus waar volop wordt onderzocht, getest en geëxperimenteerd op de pijlers: duurzaam bouwen en renoveren, toekomstige energiesystemen en de klimaatadaptieve stad.
In september 2023 is de Energiekring gestart met een groep van 18 ondernemers. Er blijkt veel herkenning te zijn: de toename van energieverbruik van gasten, te veel bomen voor zonnepanelen of zoemende warmtepompen die de rust verstoren.
Vragen? Neem dan contact op met projectleider Jan Lowin IJzerman: janlowinijzerman@vitalevakantieparken.nl
Wil je als eerste op de hoogte zijn van ons Energie-nieuws? Scrijf je dan in voor de energie-nieuwsbrief.
Blijf op de hoogte. Meldt u aan voor onze nieuwsbrief
Bekijk ons nieuwsbrievenarchief.