Skip to content
Introfoto

Energie op eigen kracht

OpwekkenOpslagVerbruikOrganisatieFinanciën

Als je alle Veluwse vakantieparken bij elkaar optelt, kom je tot een stad met meer dan 25.000 objecten. Voor deze 'stad' zijn er nauwelijks plannen om bijvoorbeeld de energietransitie vorm te geven. Parkeigenaren zien de uitdagingen rondom de Energietransitie. 

Vitale Vakantieparken helpt ondernemers koers te zetten richting een duurzame toekomst. We doen dit in zowel groepsverband met de energiekring als voorbeeld, maar ook op individuele basis met behulp van het Expertteam.

Lees vooral verder als je meer wilt weten over dit onderwerp en neem gerust contact met ons op wanneer je graag met ons in gesprek wilt over de Energietransitie. 

Inspiratie nodig?

Veluwse parkeigenaren delen graag hun ervaringen wat ze doen en hebben gedaan met 'energie'. Lees hieronder hun verhaal en hoe ze dat toepassen op hun park. 

Slim energieverbruik

Bram van Lagen, recreatiepark De Eyckenhoff

“Ik probeer het energieverbruik op mijn manier slim te maken,” vertelt Bram van Lagen, eigenaar van recreatiepark De Eyckenhoff in Putten. “Ik ga creatief met de huidige uitdagingen in de energievoorziening om. Daarnaast heb ik me voor meer inspiratie en andere inzichten aangesloten bij de Energiekring.”

Lees verder

A way of life

Jos en Hanneke, bungalowpark en zorgboerderij De Roek

“Elke investering die we doen moet een positieve milieu-investering zijn,” vertellen eigenaren Jos van der Panne en Hanneke van den Berg van Bungalowpark en zorgboerderij De Roek. “Duurzaamheid is voor ons een way of life.”

Lees verder

Bundelen van krachten

Robin van Milligen, Green Leisure Group

“In de Energiekring bundelen we de krachten als Veluwse vakantieparken,” aldus Robin van Milligen van de Green Leisure Group. “We delen onze onderlinge kennis en ervaringen in het kader van de energietransitie: elkaar verder helpen is de kern van de Energiekring.”

Lees verder

Energiekring tot nu toe

Energiekring tot nu toe

Hoe maak je vanuit een veelvoud aan aanbod en technieken de juiste keuze voor de optimale energiemix op jouw park? Hoe vertaal je inzicht in verbruik naar concrete energiebesparende maatregelen? Wanneer is de inzet van een accu rendabel? En wat zijn in een schaduwrijke omgeving alternatieven voor zonnepanelen?

Tijdens de laatste bijeenkomst van de Energiekring gingen de 18 parkeigenaren over deze kansen en knelpunten met elkaar in gesprek. Dit leidde niet alleen tot boeiende gesprekken, maar ook tot een gemene deler. Het is namelijk belangrijk om inzichten te verkrijgen. Door te monitoren en te bemeteren kun je je energievraag sturen.
 
Een verder vervolg van de Energiekring zal in het teken staan van themagerichte ondersteuning. Rondom een aantal thema's (bijvoorbeeld besparingsmaatregelen of collectieve uitwisseling) voortgekomen uit de gesprekken en parkbezoeken in de achterliggende periode, zetten we in op verdere verdieping en het opdoen van nieuwe inzichten en (direct toepasbare) oplossingen.

Inspiratietour fieldlab The Green Village

In een eerdere bijeekomst heeft de Energiekring het Fieldlab The Green Village bezocht. The Green Village is een ‘openlucht-laboratorium’ op de TU Delft Campus waar volop wordt onderzocht, getest en geëxperimenteerd op de pijlers: duurzaam bouwen en renoveren, toekomstige energiesystemen en de klimaatadaptieve stad.

Lees verder

De aftrap

In september 2023 is de Energiekring gestart met een groep van 18 ondernemers. Er blijkt veel herkenning te zijn: de toename van energieverbruik van gasten, te veel bomen voor zonnepanelen of zoemende warmtepompen die de rust verstoren.

Lees verder

Banner

Aan de slag met energie? Waarover wil je in gesprek?


Contact

Vragen? Neem dan contact op met projectleider Jan Lowin IJzerman: janlowinijzerman@vitalevakantieparken.nl 

Blijf op de hoogte. Meldt u aan voor onze nieuwsbrief
Bekijk ons nieuwsbrievenarchief.